Blåbärsglass är en stor favorit. Här kommer ett bra recept på gräddglass med svenska blåbär. Det går inte att ta miste på en hemgjord blåbärsglass.. du ser vilken härlig blålila färg! Gör helst glassmeten dagen innan du kör den i maskin, då blir den extra krämig. Har du ingen glassmaskin, så får du röra i smeten medan den fryses.
Blåbärsglass – Gräddglass med svenska blåbär
- Grädde 250 g = 2.5 dl
- Mjölk 250 g = 2.5 dl
- Gelatinblad 2 g = 1st
- Glykos 25 g = ca 2 msk
- Äggula 100 g = 5st
- Rörsocker 125 g = 1 1/4 dl
- Blåbär, frysta eller färska 250 g
- Strösocker 25 g
Arbetsbeskrivning
Dag 1
- Lägg gelatinblad i kallt vatten.
- Koka upp grädde, mjölk, glykos och urskrapad vaniljstång. Låt dra 10 min.
- Vispa äggulor och strösocker luftigt för hand.
- Vänd ned gräddmjölken i äggen, häll tillbaka i kastrull och sjud glassen under vispning till 83 – 85°. Blanda ned gelatinblad.
- Sila smeten över en vid form, plasta och låt glassen stå i kyl till nästa dag.
Dag 2
- Mixa blåbär med 25 g strösocker.
- Tag fram glassmeten och mixa den luftig. Vänd ned blåbären.
- Frys i glassmaskin ungefär 20 minuter. Häll upp i 1.5 liters behållare och sätt in i frys.
- Efter 6 timmar i frysen är hemgjord glass perfekt att kula.
- Varför inte servera din blåbärsglass med en bit Citronkladdkaka?
Recept på att lyckas med en krämig kladdkaka finner du här. - Vill du tillsätta hela blåbär i din glass?
Koka då upp en sockerlag (1 del vatten och 2 delar socker) och slå den varma sockerlagen över blåbären. Låt stå till nästa dag i rumstemperatur. Sila blåbären från lagen och vänd ned bären i den färdigkörda glassen. För skulle du lägga ned dina blåbär direkt utan denna process – då blir blåbären bara små isklumpar att tugga på 🙂 - Att bjuda på hemgjord glass är riktigt lyxigt! Så överraska med en krämig glass nästa gång. Kom bara ihåg att om den nykörda glassen legat längre än 6 – 8 tim i frysen innan servering, tina glassen i tid innan. Annars blir det svårt att kula glassen. Sätt glassen 30 – 40min i kylskåp innan servering.