X

Citronmarängpaj – Nu ännu godare!



Citronmarängpaj i all ära. Men med passionsfruktscurd, ja men du förstår så gott! En underbart gyllengul paj som passar perfekt nu på försommaren. Som toppas med härligt mjuk italiensk maräng. Varför inte fira mamma på mors dag på söndag med att bjuda henne på denna sötsyrliga paj?



Citronmarängpaj – Nu ännu godare med passionsfruktscurd

12 – 14 portioner
Pajform med löstagbar kant 28 cm i diameter

 

Mördeg

  • Strösocker 50 g = 0.5 dl, rågad
  • Florsocker 50 g = 3/4 dl
  • Smör 200 g
  • Vetemjöl 300 g
  • Ägg 50 g = 1 st


Passionsfruktscurd


Italiensk maräng

  • Äggvita 150 g = 5 st
  • Strösocker 250 g = Knappt 3 dl     (1 dl strösocker = 90 g)
  • Vatten 80 g = Knappt 1 dl      (1 dl vatten = 100 g)

Arbetsbeskrivning


Mördeg

  1. Arbeta ihop mördegen raskt till en smidig deg.
  2. Lägg degen i kylen 30 minuter.
  3. Gör Passionsfruktscurden under tiden. Låt curden tjockna till i kylen 3 timmar.
  4. Kavla ut mördegen 3 – 4 mm tjock. Mät så att du har mördeg som täcker hela pajformen.
  5. Rulla över degen på pajformen med hjälp av din kavel. Kantskär med en vass kniv. Nagga botten med en gaffel. Frys pajskalet i 2 timmar, gärna längre.
  6. Grädda pajskalet på 210° i 10 minuter.
  7. OBS! All mördeg kommer inte att gå åt. Mördegen kan du spara i frysen, eller göra småkakor på, exempelvis syltsnittar.


Passionsfruktscurd

  1. Gör curden enligt anvisning. Ersätt citronsaften mot passionsfruktspuré.

 

Italiensk maräng

  1. Koka upp strösocker och vatten till 121°.
  2. När termometerns vidare 110° börjar du vispa upp äggvitan på hög effekt.
  3. Strila sockerlagen över äggviteskummet under vispning på hög effekt.
  4. Sänk hastigheten och vispa tills marängen bliva sval och styv, ca 15 – 20 min.


Montering

  1. Fördela all passionsfruktscurd i det avsvalnade pajskalet.
  2. Låt pajskalet vara kvar i formen, då minimerar man att pajskalet spricker. Lyft därefter upp skalet från formen och placera på en bricka eller fat.
  3. Om din passionscurd ej hunnit tjockna till sig, eller om du vill bre ut marängen med en palett, se då till att du fryser pajen 30 min innan. Annars kommer curden glida runt.
  4. Spritsa eller bre över den italienska marängen över passionsfruktskrämen.
  5. Flamma av marängen med en brännare och dekorera med ätbara penséer, hallon, passionsfrukt och florsocker.


Mina bästa tips för Citronmarängpaj
  • Florsocker och Strösocker gör mördegen både spröd och stabil.
  • Helt ägg istället för äggula i mördegen gör degen mer elastisk och lättkavlad så att den ej spricker.
  • Kallt smör, arbeta ihop mördegen i matberedaren. Mjukt smör, använd flatvinge till din köksmaskin.
  • Låt pajskalet ligga kvar i pajformen medan du fyller skalet med kräm. Då undviker du att pajskalet spricker och det är enklare att lyfta ur mördegen från formen.
  • Frys gärna pajen 30 minuter innan du spritsar eller brer över den italienska marängen. Annars kan det vara svårt att bre ut marängen över krämen. Framförallt om passionskrämen inte hunnit tjockna ordentligt.
  • Vispa den italienska marängen på lägsta växel medan du spritsar om du har marängmassa kvar. Annars tappar den italienska marängen luftighet och blir kort i konsistens.
  • Denna paj passar utmärkt att frysa – du kan förbereda den hela vägen. Bränn av marängen det sista du gör.
  • Har du ingen brännare kan du köpa en flaska billigt på Biltema!

Tyckte du om mitt inlägg om Citronmarängpaj? Dela det gärna till dina vänner 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – så missar du inget smarrigt!

 



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:
Related Post