Frisk citronsorbet med créme fraiche



Citronsorbet med creme fraiche är en perfekt dessert. Passar lika bra till nyår som midsommar.
Servera gärna en kula citronsorbet tillsammans med ett glas Moscato d´Asti. Ett bra tips är att kula upp citronsorbet och lägga dem i små syltburkar och in i frysen. Vid servering tar du fram alla på en bricka, toppar med citronmeliss och serverar.


Citronsorbet med créme fraiche
6 portioner
  • Vatten 350 g = 3.5 dl
  • Strösocker 270 g = 3 dl
  • Glykos 20 g = 1 msk
  • Créme fraiche 180 g =  ungefär 1 burk
  • Citronsaft 100 g = 1 dl (4 st citroner)
  • Gelatinblad 2 g = 1 st

 

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten minst 10 min.
  2. Koka upp vatten, strösocker och glykos. Låt koka 5 min.
  3. Vispa ned créme fraiche i sockerlagen.
  4. Tillsätt citronsaft och gelatinblad. Tillsätt även skalet på citronerna.
  5. Sila och kyl minst 3 tim. Gärna till nästa dag.
  6. Mixa sorbeten kraftigt med en stavmixer eller vispa med elvisp. Citronglassen ska bli slät eftersom den skiktat sig. Man vill även ha in luft i glassmeten som gör sorbeten luftig.
  7. Frys i glassmaskin 30 – 40 min. Sätt in i frys.
  8. Efter ett par timmar kula din citronsorbet till 6 portioner á 150 g.
  9. Serverar du din sorbet senare, kom ihåg att ta fram den i tid. Låt tina i kylskåp 30 min innan servering.

Citronsorbet med créme fraiche


 

  • Har du ingen glassmaskin? Då får du ta fram din sorbet under infrysningen minst 3 gånger, och vispa upp smeten. Då får du in luft som gör den mindre isig. Men allra bäst är det att köra glass och sorbet i en maskin. Snabb nedfrysning och luft gör glassar och sorbet krämiga. Så gillar du glass så investera i en glassmaskin.
  • Du kan även byta ut citronsaften mot en del limesaft.
  • Något som också är gott är att ersätta Creme fraichen mot Mascarpone. Det är en italiensk färskost med hög fetthalt, den blir supergod tillsammans med citron och lime.


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *