Citronsorbet med creme fraiche är en perfekt dessert. Passar lika bra till nyår som midsommar.
Servera gärna en kula citronsorbet tillsammans med ett glas Moscato d´Asti. Ett bra tips är att kula upp citronsorbet och lägga dem i små syltburkar och in i frysen. Vid servering tar du fram alla på en bricka, toppar med citronmeliss och serverar.
Citronsorbet med créme fraiche
6 portioner
- Vatten 350 g = 3.5 dl
- Strösocker 270 g = 3 dl
- Glykos 20 g = 1 msk
- Créme fraiche 180 g = ungefär 1 burk
- Citronsaft 100 g = 1 dl (4 st citroner)
- Gelatinblad 2 g = 1 st
- Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten minst 10 min.
- Koka upp vatten, strösocker och glykos. Låt koka 5 min.
- Vispa ned créme fraiche i sockerlagen.
- Tillsätt citronsaft och gelatinblad. Tillsätt även skalet på citronerna.
- Sila och kyl minst 3 tim. Gärna till nästa dag.
- Mixa sorbeten kraftigt med en stavmixer eller vispa med elvisp. Citronglassen ska bli slät eftersom den skiktat sig. Man vill även ha in luft i glassmeten som gör sorbeten luftig.
- Frys i glassmaskin 30 – 40 min. Sätt in i frys.
- Efter ett par timmar kula din citronsorbet till 6 portioner á 150 g.
- Serverar du din sorbet senare, kom ihåg att ta fram den i tid. Låt tina i kylskåp 30 min innan servering.
- Har du ingen glassmaskin? Då får du ta fram din sorbet under infrysningen minst 3 gånger, och vispa upp smeten. Då får du in luft som gör den mindre isig. Men allra bäst är det att köra glass och sorbet i en maskin. Snabb nedfrysning och luft gör glassar och sorbet krämiga. Så gillar du glass så investera i en glassmaskin.
- Du kan även byta ut citronsaften mot en del limesaft.
- Något som också är gott är att ersätta Creme fraichen mot Mascarpone. Det är en italiensk färskost med hög fetthalt, den blir supergod tillsammans med citron och lime.