Créme brulée är en klassiker som alla gillar. Samt att det är en kall dessert som går att göra i förväg, därför har många restauranger den på menyn. Däremot gör man sällan créme brulée hemma – så här kommer receptet och alla tips för att lyckas!
Créme brulée
5 portioner
Ingredienser
- Grädde 450 g = 4.5 dl
- Mjölk 150 g = 1.5 dl
- Vaniljstång, helst tahitivanilj 4 g = 1 st
- Äggula, ekologisk 120 g = 6 st
- Strösocker 90 g = 1 dl
Arbetsbeskrivning
- Dela och skrapa ur vaniljmärgen på vaniljstången. Blanda runt detta med lite av strösockret i receptet.
- Koka upp vaniljstång + märg med grädde och mjölk.
- Låt detta dra minst 10 min. Plocka sedan bort vaniljstången.
- Blanda äggula och socker utan att vispa för mycket, du vill undvika att få in luft i blandningen.
- Rör ned gräddmjölken i äggblandningen och rör homogen. Sila smeten.
- Fördela din créme brulée i 5 st portionsformar vilket ger ca 1.5 dl var.
- Baka av dina bruléer på 90° varmluft utan vattenbad. Med varmluftsugn behövs inget vattenbad eftersom ugnen fördelar värmen jämnt. Har du en vanlig ugn, med indirekt värme, måste du placera dina formar i ett vattenbad. Höjd då ugnsvärmen till 110°. Lägg vatten i en långpanna och sedan dina bruléeformar däri. Häll i smeten.
- Baka av ca 2 tim. Beroende på höjden på dina formar. Vid en innertemperatur på 85° är dina bruléer klara.
- Smeten ska ha satt sig och ej vara lös när du skakar på formarna. De ska kännas något dallriga, då är de perfekta.
- Låt svalna i rumstemperatur. Sätt av i kyl.
- Fördela strösocker, använd inte rörsocker då det är för stora sockerkorn, och bränn av bruléerna varsamt. Ha inte brännaren för nära när du karamelliserar sockret, då blir det lätt bränt.
- Upprepa med strösocker ytterligare än gång och bränn av. Då får du extra mycket knäckin yta – vilket alltid görs på restaurang.
Mina bästa tips för att lyckas
- Skulle du baka din Créme brulée på högre temperatur skulle du få en tjock skinnyta. Vilket man vill undvika.
- Stelnade inte din Créme brulée utan blev för lös då du bakade av den för kort tid? Döp om desserten till en bakad vaniljkräm och toppa med bär och något crunchigt 🙂 Eller så bakar du av dem igen i ugnen om du har tid.
- Har din Créme brulée skurit sig? Tyvärr är det bara att slänga. Har äggen koagulerat för mycket går det ej att rädda. Har det skurit sig endast lite, testa att mixa smeten kraftigt.
- Plasta ej bruléerna om dem fortfarande är ljumna när du sätter dem i kylen. Då kommer kondens att bildas, vilket kommer göra det omöjligt att lägga på sockret och få en knäckig yta. Då sockret blir blött.
- Använd gärna vida och lägre portionsformar än höga. Vilket gör att avbakningen går snabbare samt att du kommer få mer yta för att bränna av sockret.
- För att undvika att det blir en skinnyta på bruléerna vid avbakningen, framför allt om du använder över och undervärme. Fördela folie över formarna så undviker du detta.
- Variera receptet!
- Genom att servera en choklad créme brulée. Häll den varma gräddmjölken över 60 g finhackad 70 % choklad. Tillsätt sedan chokladmjölken i äggblandningen. Bered som ovan.
- Baka en somrig créme brulée. Efter du fördelat smeten i formarna toppar du med färska hallon och smultron.
- En liten kula hemgjord vaniljglass är väldigt gott att servera till.
Gillade du inlägget får du mer än gärna dela detta! Gott nytt år och god fortsättning ❤
24 reaktioner på ”Såhär lyckas du med Créme brulée”
Hej!
Receptet verkar pålitligt men receptskrivaren skriver ’ dem ’ när det ska stå de eller dom.
Hej Stefan,
Tack för din återkoppling. ”De” samt ”dem” blandar jag dessvärre ofta ihop och ska se över.
I talspråk och i informella textsammanhang är det vanligt att använda pronomenet ”dom”.
Bästa hälsningar, Ennie
Tack för ett fantastiskt recept! Blev topp nooootch till nyårsfiret!
Tack för jättebra recept och så bra vägledning genom hela bakningsprocessen
Hej!
Ska göra dessa idag, tänker att efter karamelliseringen är gjord kan de inte stå i kylen längre, stämmer det?
Hej,
Det stämmer. Karamelliseringen gör du innan servering. Låt de stå i kylen fram tills bränningen.
Gott nytt år!
Bästa receptet hittills! Tack!
Tack snälla! ?
Kan du ha lagt ut ett recept på creme brulee där du gort den på gelésocker?
Hej Emma,
Har inget recept med gelesocker.
Bästa recept jag testat och att göra den utan vattenbad är ju så mycket enklare. Stort tack för alla fina tips hur man lyckas bäst.
Stort tack för din kommentar Inger,
Önskar dig en god fortsättning och gott nytt år!
Vad ska man göra om den råkat få skinnyta är det bara att kasta?
Hej,
Skinnyta kan den lätt få men kommer inte märkas när du lagt på socker och bränt av. Så du behöver inte kasta dem 😊
Hej! Kan man spara överbliven creme brulee-smet i kylen och baka senare? I så fall i hur många dagar? Jag har bara två ramekins och receptet blir lite konstigt när man ska anpassa till 2 port. En halv äggula osv.
Du kan spara smet i kylen!
Hur anpassar man receptet för t ex 12 portioner? Blir det ditt recept ggr 2 plus lite till? Eller är det något som inte är linjärt?
Hej,
Du kan göra som du beskriver eller så gör du några extra så att det blir 15 st. Alt att du gör receptet x3 och ökar mängden i formarna med ca 25 gram för att få det antalet 12 som du önskar. Lycka till!
Tusen Tack för snabbt svar och ett Bättre Nytt År!
Detsamma till dig Mats!✨
Jag råkade grädda mina längst ner i ugnen upptäckte jag nu när jag skulle sätta in andra plåten.
Gick dock inte efter ditt recept TYVÄRR utan använde vattenbad-150grader i 30minuter.. enligt det receptet 30-40minuter mitten av ugnen egentligen)
Även om jag hade plåten längst ner så var dom lagom dallriga när jag tog ut dom.. men tror du att de går att äta? Ser fina ut..första gången jag gör 😅
Jag tror dem blir perfekta! 😊✨
Hej! Tänkte göra det här i helgen och undrar om du vispar äggulorna med elvisp eller blandat med typ slickepott? 😊
Tack på förhand för svar! 🙏
Hej,
Vispa ihop det lätt för hand så att det blandas. Använd inte elvisp då du inte ska få in luft i smeten.
Lycka till! 🙂