Delicatobollar – en krämig chokladboll med mockasmak täckt med kokosflingor. Dessa blir lika krämiga som de du köper, fast med bättre ingredienser och så mycket godare! Hemligheten för att få till krämigheten är att använda neutral kokosolja som vispas upp tillsammans med smör och socker. Dessa Delicatobollar passar perfekt nu på torsdag. För den 11 maj innfaller alltid Chokladbollensdag!
Hemgjorda Delicatobollar
10 – 12 stycken
- Havregryn 160 g = 4 dl
- Kaffe, bryggt 45 g = 3 msk
- Smör, mjukt 50 g
- Kokosolja, rumsvarm men ej smält 100 g
- Florsocker 90 g = 1.5 dl (eller Strösocker 90 g = 1 dl)
- Vaniljsocker 10 g = 1 msk
- Kakao 18 g = 3 msk
- Mjölkchoklad 100 g
- Neutral rapsolja 15 g = 1 msk
- Kokosflingor
- Mixa havregrynen tillsammans med nybryggt kaffe till ett fint pulver i en matberedare eller blender. Det gör inget att kaffet är varmt.
- Vispa kokosolja, smör, florsocker och vaniljsocker riktigt vitt och luftigt. Massan ska bli rejält fluffig.
- Vispa raskt ned havregrynsmixen.
- Vänd ned kakao allra sist.
- Spritsa upp chokladbollar á 40 gram. Spritsa på ett bakplåtsklädd bricka som går in i frysen.
- Sätt av dina spritsade delicatobollar i frys 30 min.
- Hacka under tiden chokladen fint och smält varsamt i micro. Blanda ned rapsolja i den smälta chokladen.
- Lägg upp mycket kokosflingor i en skål.
- Tag fram dina delicatobollar från frysen. Sätt gärna på dig engångshandskar och doppa därefter en chokladboll i den smälta chokladen. Du ska inte dränka chokladbollen med smält choklad. Syftet med den smälta chokladen är att kokosflingorna ska fästa och för att få ett fint resultat. Rulla runt bollen mellan händerna så att hela delicatobollen blir täck med choklad.
- Lägg direkt bollen i kokosflingor och vänd runt med en sked. Här är jättebra om du får hjälp av någon som vänder runt bollen i kokosflingor så blir det mindre kladdigt.
- Förvara bollarna i kylen och ät de lätt rumsvarma.
Tyckte du om mitt inlägg om hemgjorda Delicatobollar? Dela det gärna 🙂
Kom ihåg att följa mig på Instagram för mer inspiration och baktips!
View Comments (6)
Till delicatobollar får jag byta havregryn mot havremjöl?
Hej,
Har aldrig testat detta men det bör gå bra :)
Måste det vara doftfri kokosolja?
Den med smak/doft fungerar också, blir bara mer kokos smak till Delicatobollarna ?
Tack för receptet! Äntligen delicatobollar som smakar som originalet. 👍
Angående kakaomängden. 18g är inte 3msk, snarare 2msk.
Mvh Robert
Vad roligt att du gillade receptet!
1 dl kakao väger ca 40 gram/7 msk som det går på en dl = 6 g.
Uppdaterar till 2-3 msk då kakaosorter skiljer sig åt, tack för input.