Korintkakor. Nybakade, spröda och smöriga småkakor. Jag åt mina korintkakor utomhus, med solens strålar som värmde i ansiktet från en klarblå himmel. Tillsammans med en rykande kopp kaffe, Zoegas mörkrost. En perfekt fredagsfika i februari!
Korintkakor – 60 stycken
- Smör, mjukt 250 g
- Strösocker 150 g = 1 3/4 dl
- Vaniljpulver 2 g = 0.5 tsk
- Vetemjöl 250 g = 4 dl, rågad
- Potatismjöl 50 g = 0.5 dl, rågad
- Bikarbonat 5 g = 1 tsk
- Korinter 100 g = 1 paket
Arbetsbeskrivning
- Sätt ugnen på 190°.
- Arbeta samman alla ingredienser för hand eller med vinge i maskin till en smidig deg. Vänd ned korinterna allra sist.
- Dela degen i fyra. Rulla ut till jämntjocka längder.
- Kubba varje längd till 15 stycken bitar á 12 gram.
- Rulla till 60 stycken kulor och sätt av på 3 stycken bakplåtsklädda plåtar.
- Tryck till med en gaffel för att få det klassiska mönstret på korintkakor.
- Grädda i 8 – 10 min till lätt gyllene.
- Låt dem svalna helt på plåt och förvara sedan i lufttät burk.
Bra tips och kom ihåg
- Överarbeta aldrig en deg när du ska göra småkakor. Vi vill inte utveckla gluten som gör kakorna sega. Vi vill ha dem spröda.
- Använd alltid smör. Aldrig någonsin margarin.
- En del potatismjöl i receptet, och inte bara vetemjöl, gör kakorna extra spröda och luftiga.
- Man kan även rulla ut degen till längder och kubba, räffla med gaffel och baka av. Man behöver alltså inte rulla ut dem till kulor först om man inte vill.
- Vill du byta ut korinter mot russin, måste du hacka russinen först. Annars kommer de brännas vid i ugnen.
- Använt fint kärnvetemjöl till småkakor, som har låg halt av gluten. Detta ger bäst resultat.
- Vill du ha extra smörsmak på kakorna, kan du smöra plåten med mjukt smör. Istället för bakplåtspapper. Precis som till pepparkakor.
- Småkakor smakar mest när de har svalnat. Så håll ut!
- Vad är egentligen Korinter? Korinter är torkad frukt, torkade druvor. Precis som russin, fast mycket mindre. Korinter odlas främst i Grekland, från staden Korinth. Därav namnet Korint.
En småkaka, som dessa korintkakor, bör väga 12 gram styck.
För är de små, får man ta två 🙂
Gillade du inlägget? Dela det nu!
Glöm inte att följa mig på Instagram för mer inspiration och baktips!
View Comments (6)
Hej!
Om jag ska baka gluten- och laktosfria semlor kan jag då använda laktosfri mjölkdryck istället för vanlig mjölk, och ska jag använda mjukt smör istället för smält?
Frågan hamnade under "fel" bakverk, förlåt men jag fick inte riktigt till det...
Tack för underbara tips, din sida är magisk!!!
Hej! Och tack för att du uppskattar sidan ?
Gällande laktosfritt kan du använda vatten istället för mjölk som degvätska. (Vatten använder man på bagerier).
Smöret ska vara rumstempererat och ej smält, använd laktos eller mjölkfritt smör.
Och kom ihåg när det gäller mjölet och glutenfritt får du kika på mjölförpackningen om det går att ersätta rakt av.
Bästa hälsningar, Ennie
Hej!
Stämmer mjöl- alternativt smörmängden? Väger ingredienserna.
Min deg ser mer ut som smet. Kakorna flyter ut och ser ut som havreflarn.
Har provat receptet två gånger med samma resultat. Vad gör jag för fel?
Hej! Du har så sätt Maria! Mjölmängden ska vara 250g. Jag ska ändra det direkt! Ber om ursäkt att du misslyckats pga mig. Önskar dig en trevlig fredag!
Bästa hälsningar, Ennie
Hej igen!
Aha, det förklarar saken. Ingen fara alls :-)! Detsamma!
Vilken fantastisk sida Ni har! Grymt jobbat! Väntar med spänning på nästa recept...
MVH
Maria
Tack snälla du :) Ha en underbar helg!