Perfekt lingonsylt! Det bästa grundreceptet.

lingonsylt


Lingonsylt är perfekt att koka i slutet av september då lingonen är lagom mogna. Men det går lika bra att koka sylten av frysta lingon. Att koka lingonsylt är väldigt enkelt – eftersom lingon innehåller naturligt pektin, som gör att sylt och marmelader tjocknar. Det enda som är viktigt är att bären inte är alltför mogna, då börjar pektinet minska. Detta gäller för alla bär. 

Googlar du recept på lingonsylt kommer du att få upp två olika metoder för att koka lingonsylt. Nämligen:

1. Koka lingon, vatten och socker tillsammans direkt i en kastrull.
2. Koka lingon med vatten först. För att sedan röra i sockret.

Och vilket metod är bäst?

Den bästa metoden är att koka upp lingonen med vatten i 10 min, för att sedan röra i strösockret. Då kommer din lingonsylt att bli mycket klarare röd i färgen samt att sylten kommer att bli mer geléaktig.

Grundrecept Lingonsylt 

  • Lingon 1000g = ca 1,5 liter
  • Vatten 100g = 1dl
  • Strösocker 800g = Drygt 9 dl

Gör såhär

  1. Skölj dina rensade lingon och lägg dem i en kastrull. För 1000g lingon är en 4L kastrull lämplig.
  2. Häll i 100g vatten (1dl).
  3. Koka upp lingon och vatten, skumma av och koka sylten på medelvärme i 10 min. Rör om i sylten regelbundet.
  4. Dra sedan kastrullen från plattan, rör ned strösocker i omgångar och rör tills allt socker har smält och löst sig.
  5. Låt nu sylten stå 10 min och sätta till sig och tjockna en aning, ytan på sylten ska bli lite skrynklig. Detta gör du för att få en jämn sylt där bären inte lägger sig i botten av glasburken när sylten väl kallnat.
  6. Fördela den varma sylten, men hjälp av sylttratt, på rena, varma och steriliserade burkar. (Placera burkar och lock i ugnen på 100° i 15 min innan du fördelar sylten däri. Locken ska ej sitta på).
  7. Fyll lingonsylten hela vägen upp, skruva på locken, vänd burkarna upp och ned. Låt dem stå så tills nästa dag i rumstemperatur, skölj och torka dem  rena och sätt etikett.
  8. Sylten förvarar du i rumstemperatur. Öppnad i kylskåp. Det är perfekt att göra lingonsylt nu, för att sedan använda till den absolut godaste mjuka pepparkakanRecept kommer längre fram.

Hur kokar man lingonsylt? – det var väl inte så svårt, sätt nu fart 🙂


Hur kokar man lingonsylt



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

17 reaktioner på ”Perfekt lingonsylt! Det bästa grundreceptet.

  1. Testar receptet just nu. Verkar bra!
    (Det heter inte ”på affären”, det heter ”i butiken”. Och likadant med ”på bruk”, det heter ”i burk”. )

    1. Hej Troll! Vad roligt att du testar receptet!
      Tack för din kommentar om mina felstav, det ska jag ändra.
      Bästa hälsningar, Ennie Kramer

  2. Heter det verkligen ”på bruk”? Jobbade jag på det bruket skulle jag bli sur, det är tur att bruket har bra tak, så man inte ska halka omkring i lingonsylt.
    Om man ska gnälla på andra som skrivit fel, då gäller det att man är ofelbar själv. Eller?

  3. Så bra med förklaringar om vad skillnaden blir med de olika sätten att koka! Och hur en ska göra för att bären ska bli jämt fördelade i burken! Tack för ett bra recept!

  4. Hej! Nu har jag testat ditt recept. Jag provade varianten att koka bären först, för jag vill ju verkligen att den där lingonröda färgen ska hålla sig hela vintern ?

    Nu ska jag låta sylten stå ett par dagar för att provsmaka på torsdag (med mos och köttbullar).

    Tack för ett bra och pedagogisk upplägg!

    1. Hej Ella,

      Vad roligt att du testat! Jag hoppas du blir nöjd med lingonsylten ?
      Hälsningar Ennie

  5. Det här receptet och sättet att koka lingonen är samma som min mamma använde. Hon kallade receptet ”Världens bästa lingonsylt”. Det är verkligen ett bra recept. Mängden socker kanske var en aning mindre i mammas handskrivna recept, som jag tyvärr har tappat bort.

    1. Hej Eva,
      Du kan minska ned sockermängden till 650 gram socker per 1000 gram lingon om du vill förvara sylten i rumstemperatur innan öppning.
      Hälsningar Ennie

  6. Hej! Jag har kokat mycket lingonsylt i flera årtionden. Lingon innehåller naturligt natriumbensoat, så det är onödigt att sterilisera burkarna. De måste dock vara väl diskade, fr.a. locken. Kasta inte vita lingon vid rensningen. De har hög pektinhalt och gör sylten tjockare. Sockret är gott, men kan minskastill 600-650 g för hälsans skull. Ett tips för att få bort klister på beg. burkar: stryk på smör på klistret och låt stå över natten. Sedan skrapar man lätt av det!

  7. Spännande recept. Ska testa det nästa gång eftersom jag precis startat ett syltkok. Min sylt skiktar alltid så det med att den ska vila är nog inte så dumt. Tack för ett pedagogiskt recept!

    1. Vad roligt att höra att du gillar receptet Peter! Tack för din kommentar.

      Precis som dig har jag testat att koka med mindre mängd socker, 650g använde jag sist, smak och hållbarhet lika bra.
      Trevlig kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *