Mazarintårta med fläderkräm, svenska jordgubbar och lättvispad grädde. En enkel och god sommartårta.
Har man hemgjord flädersaft i kylskåpet är fläderkräm perfekt fyllning till kakan. Men kan givetvis bytas ut mot traditionell vaniljkräm.
Mazarintårta – med jordgubbar, fläderkräm och grädde
10 – 12 portioner
Mazarinkaka
- Mandelmassa 400 g
- Smör 200 g
- Ägg 200 g = 4 st
- Vetemjöl 40 g = 3/4 dl
- Citron 1 st, skalet
- Smör och flagad mandel till formen
Fläderkräm
- Äggula 80 g = 4 st
- Maizena 20 g = 1 msk
- Flädersaft, koncentrerad 100 g = 1 dl
- Gräddmjölk 300 g = 3 dl
- Vaniljstång 1 st
Topping
- Jordgubbar 500 gram = 1 ask
- Grädde 300 gram = 3 dl
Mazarinkaka
- Ugnsvärme 175°.
- Spänn fast ett bakplåtspapper på en 24 cm springform. Smörj rikligt med mjukt smör på kanterna, bröa med flagad mandel.
- Arbeta upp mandelmassan med flatvinge, tillsätt mjukt smör i omgångar. Massan ska bli helt slät.
- Knäck i ett ägg i taget, arbeta varsamt in mellan varje ägg.
- Vänd i vetemjöl samt citronskal.
- Häll i form och grädda ca 30 minuter. Låt svalna och förvara i kylskåp.
Fläderkräm
- Vispa ihop äggula och maizena för hand.
- Koka upp grädde, mjölk, flädersaft och urskrapad vaniljstång. Slå det över äggulan.
- Häll tillbaka i kastrull och sjud på medelvärme under konstant vispning tills krämen tjocknar.
- Sila krämen och låt svalna i kylskåp.
Montering
- Lättvispa 3 dl grädde. Skölj och skär jordgubbarna i bitar.
- Placera mazarinkakan på ett tårtfat eller tårtbricka.
- Bred över fläderkrämen på kakan och därefter grädden.
- Toppa med jordgubbarna.
- Finns det färska fläderblommor, så toppa även med det, då de är ätbara.
Tips för att lyckas med mazarintårta
- Se till så att alla ingredienser till kakan är rumstempererade.
- Vispa inte i äggen kraftigt. Då kommer kakan resa sig i ugnen, och sedan falla ihop.
- Spänn fast ett bakplåtspapper så att det sticker ut från formen. Då är det enklare att lyfta bort kakan från formen, då man enkelt kan föra in en palett.
- Förvara mazarinkakan i kylen, för att enklare flytta över den till tårtfatet.
- Gör kakan glutenfri genom att ersätta vetemjölet mot potatismjöl.
- Vill du göra vaniljkräm, läs gärna denna guide: vaniljkräm för nybörjare
Så kul att se att mitt recept är utvalt som ett av de bästa jordgubbsrecepten
View Comments (2)
Hej!
Fattas inte flädersaften i receptet?
Hej Anita,
Den finns med nu!
Vänligen, Ennie