X

Världens godaste morotskaka



 

Morotskaka är den ultimata kakan som går att baka. Men vad är då hemligheten att få en jättesaftig morotskaka så hela själen blir lycklig när du tar den första tuggan?

En del morötter ska vara finrivna, den andra delen ska du koka morotspuré av

1st Morotskaka á 10 bitar

Ingredienser

  • Ägg 3 st
  • Strösocker 135 g = 1.5 dl
  • Farinsocker 135 g = 1  3/4 dl
  • Vetemjöl 180g = 3 dl
  • Vaniljsocker 5g = 1tsk
  • Bakpulver 10g = 2tsk
  • Bikarbonat 5g = 1tsk
  • Kanel 8g = 2tsk
  • Kardemumma 4g = 1tsk
  • Ingefära 2g = 1/2 tsk
  • Salt 4g = 3/4 tsk
  • Rapsolja 150g = 1,5dl
  • Morot, skalad 300 g = 2 st stora

Färskostglasyr

  • Smör, mjukt 100g
  • Philadelphiaost 200g = 1 pkt
  • Vaniljsocker 5g = 1 tsk
  • Florsocker 100g = ca 1.5 dl
  • Citron/limezest efter smak

Arbetsbeskrivning

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj och mjöla en springform 24cm i diameter, lägg gärna ett bakplåtspapper i botten innan. Använd vetemjöl istället för ströbröd för att mjöla formen då slipper du torra kanter och kakan blir godare.
3. Finriv den ena moroten på rivjärn Pressa inte bort vätskan från moroten, det ska med ner i smeten! Grovhacka den andra moroten, koka mjuk i vatten, sila bort vattnet och mixa, låt svalna.
4. Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
5. Blanda mjöl och kryddor, sikta och vänd ned varsamt i omgångar.
6. Blanda i rapsolja lite i taget och rör homogen och slät, tillsätt morotspurén och de rivna morötterna.
7. Häll upp smeten i formen och baka i mitten av ugnen 40-45 min. Kakan ska vara helt torr och släppa från kanterna, känn med sticka. Låt kakan svalna helt.
8. Tag bort formen samt bakplåtspappret från bottnen av kakan, lägg upp på fat.

Färskostglasyr
1.
Sikta florsockret om det är klumpigt.
2. Vispa färskost och mjukt smör krämigt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker i omgångar.
3. Bred glasyren jämnt men oregelbundet över kakan. Riv citron eller limezest över kakan. Skulle din färskostglasyr bli för lös, sätt in den i kylen en stund innan du brer den ovanpå. Annars kommer glasyren börja rinna på din kaka.


Har färskostglasyren skurit sig?

Är både smör och philadelphiaost kylskåpskalla kan vattnet ur smöret pressas ut, det är då krämen skär sig.
Gör du större satser glasyr är det med fördel att smälta smöret till max 35 grader och sedan vispa med den kalla färskosten. Skulle glasyren skära sig, kan du låta den stå i flera timmar i rumstemperatur, och sedan vispa ihop den igen.

Lycka till med din morotskaka, skriv gärna ut receptet nedanför. Dela gärna inlägget. Tack! 🙂



Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:

View Comments (17)

  • Jag hade en arbetskamrat som alltid lyckades med att få frostingen lite stelare eller skulle säga- helt stel. Tyckte det var trevligt och alla kunde äta utan att bli kladdiga, den var dessutom i långpanna så det passade bra när man skulle skära bitar. Nu undrar jag ...Hur får man den stel ? ;-)

    • Hej Helen!

      För att få glasyren fast och ej rinnande:

      1. Så är det viktiga att inte använda för mycket florsocker. För det är sockret som gör glasyren lös.

      2. Frostingen blir även fast i konsistens genom kyla. Så ställ krämen i kylen en stund innan du brer på den över kakan, så får du ett finare resultat. Samt att förvara kakan i kylen innan servering, då slipper du kladdet när ni väl ska äta den :)

      Vänligen Ennie

  • Kakan var jättegod! En arbetskamrat sa: Det är den godare morotskaka jag någonsin ätit! Helt seriöst! " ?

    Den första jag någonsin bakat..
    Jag skulle gärna vilja ha ett alternativ till toppingen. Ett alternativ utan "sura mjölkprodukter". Gärna frisk, men utan de mjölkprodukterna som jag mår illa av. ?

    • Hej Tone,
      tack för din kommentar, vad glad jag blir att kakan blev lyckad och att du lämnade en kommentar ?

      Är det en topping helt utan mjölkprodukter du är ute efter?
      Om smör går bra, hade jag gjort en italiensk smörkräm (marängsmörkräm) som jag hade brett ovanpå. Ovanpå denna hade jag lagt på en lemoncurd för att få upp syrligheten.

      Vänligen, Ennie

      • Tack för tipset!
        Låter smidigare att lägga curden under så man kan göra lite fint uppepå med sprits..? Eller fanns det någon särskild anledning till att ha curden på marängsmörkrämen?

  • Hej,
    Tack för en supergod morotskaka :)
    Undrar om du har gjort den i långpanna?
    1,5 sats i en 20x30 form? Eller dubbel sats i en LP på 30x40.
    Hur länge i ugn tror du blir bra?
    Mvh Helen

    • Hej Helen,

      Vad roligt att du blev nöjd! ?
      Absolut kan du dubblera receptet, skulle då använt en långpanna för den mängden.
      Avbakningstid nästan densamma, då höjden på kakan nästan kommer att bli lägre än i en springform.

      Vänligen Ennie

      • Långpanna menar du då den stora svarta som kommer med alla ugnar? 🙈 den brukar ofta bli alldeles för stor när jag följer andra recept ❤️ Gjorde denna igår till familjen som sa att det var världens godaste! Tack!

  • Har gjort denna kaka tre gånger nu. Använder en rektangulär form och skär sen rutor (tycker enklare än rund form). Dessutom tycker jag kakan blir än godare och saftigare om den får stå i kylskåpet nån dag. Så himla bra recept och god kaka, tack!

  • Hej! Kan jag röra ihop alla ingredienser (som muffinsreceptet) istället för att vispa ägg och socker?

    • Hej, rekommenderar att du visar ägg och socker i detta recept. Denna kakan blir tyngre med rivna morötter i, och behöver därför mer luft för att resa sig. /Ennie

    • Hej,
      Du kan absolut göra muffins av detta recept. Beroende på stl så ca 10 min för små och 15 min för normalstora 😊

Related Post