Rabarber och jordgubbssylt – sött som möter syrligt är en perfekt kombination.
Använd sylten till croissanter eller rostmackan. På filen, till tårtor eller småkakor. Eller så gör du somriga Budapestbakelser! Hasselnötsmaräng, lättvispad vaniljgrädde och så denna sylt. Sommarfika när den är som bäst!
Rabarber och jordgubbssylt
1500 gram färdig sylt
Ingredienser
- Jordgubbar 500 g = Ungefär 1 liter
- Rabarber 500 g
- Strösocker 800 g = Knappt 9 dl
- Citronsaft från 1 st
Arbetsbeskrivning
Dag 1
- Skölj och ta bort stjälken från jordgubbarna.
- Tvätta och skär rabarber i bitar. Tag bort skalet om rabarberstjälkarna är stora, då blir det för träigt med skalet kvar. Använder du späd rabarber kan skalet behållas.
- Lägg jordgubbar, rabarber, strösocker och citronsaft i en rymlig bunke. Blanda, täck med plastfilm och låt massan marineras i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2
- Placera värmetåliga syltburkar med locken bredvid i 100° varm ugn 20 min. Detta blir en sterilisering av burkarna som gör att du får en hållbar sylt. Burkarna behöver ej vara varma när du väl fördelar i sylten.
- Häll över syltmassan i en stor kastrull. Koka upp och skumma av med sked för att få bort bakterier.
- Koka sylten på medelvärme och rör regelbundet i sylten med en lång träslev.
- Att koka sylt skvätter mycket så ha gärna en handduk runt handen/underarmen så att du ej bränner dig.
- Sylt ska kokas tills den tjocknar, ytan blir skrynklig och når en temperatur på 105 – 106°. Använd en digital termometer och känn i mitten av massan, inte mot kastrullens botten.
- Tag kastrullen från plattan och låt stå ett par minuter.
- Fördela sylt i burkarna med hjälp av en sylttratt eller soppslev hela vägen upp. Skruva på lock direkt och vänd burkarna upp och ned. Låt de stå i rumstemperatur till nästa dag.
- Tvätta burkarna rena, torka och sätt etikett.
- Förvara burkarna i skafferiet där sylten håller i flera år. Öppnade syltburkar förvarar du i kylskåp.
Här hittar du stora Sylt och marmeladguiden med massor av bra tips!
Gillar du Budapestbakelser lika mycket som mig rekommenderar jag att göra en somrig variant. Bred ut lättvispad vaniljgrädde på marängbottnen och spritsa denna rabarber och jordgubbssylt ovanpå. Sommarfika när den är som bäst!
Eller så gör du som min fina vän Jonas och använder sylten till somriga syltkakor. Det är väl helt fantastiskt – att ge bort en burk och få småkakor tillbaka 🙂
Bilden är fotad av Jonas.
Dela gärna inlägget till dina vänner 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för mer inspiration och baktips!