Rabarbermarmelad med vanilj

rabarbermarmelad


Rabarber finns det massor av. Så mycket att man funderar vad man ska göra med allt? (förutom smulpaj med rabarber och jordgubb såklart) Men jag har ett utmärkt recept till dig där det krävs mycket rabarber. Nämligen underbart god rabarbermarmelad med vanilj.

Denna är god. Är det någon sylt eller marmelad du ska göra så är det denna. Det bästa är att du gör massor av burkar och förvarar de i rumstemperatur. Ett utmärkt sätt att ta vara på all rabarber.

Fyll en saftig rulltårta med luftig italiensk smörkräm (marängsmörkräm). Och bred denna marmelad med rabarber och vanilj ovanpå…. Så himla gott.

rabarbermarmelad


Rabarbermarmelad med vanilj
4 st sexkantiga glasburkar á 280 ml
  • Rabarber 1000 g = 1 kg (gärna så röd och späd som möjligt)
  • Strösocker 1000 g = 11 dl
  • Citronsaft 50 g (från 1 st citron) = 0.5 dl
  • Vaniljstång 4 g = 1 st

 

Dag 1

  1. Skölj och skär all rabarber i drygt 1 cm bitar. Är rabarbern grov så tar du bort skalet. Kom bara ihåg att väga upp samma nettovikt på 1000g.
  2. Blanda rabarber med strösocker, citronsaft (även gärna skalet) samt urskrapad vaniljstång i en 5 liters kastrull.
  3. Täck med plastfilm och låt marinera över natten i rumstemperatur.
  4. Du marinerar grönsaken (som rabarber är) för att sockret ska tränga in i grönsaken. Vilket kommer ge mer smak och färg till slutresultatet. Bitarna blir mer stabila och kokar inte sönder lika lätt när man först marinerar. 

Dag 2

  1. Koka upp på hög värme. All kokning ska ske så snabbt som möjligt när du kokar sylt och marmelad!
  2. Efter 5 min plockar du bort vaniljstången.
  3. Koka ca 25 min tills marmeladen blir skrynklig och transparent på ytan. Vid 105° är din rabarbermarmelad klar.
  4. Du måste röra regelbundet så att det inte bränns i botten, framför allt mot slutet. Använd en lång träslev och en handduk runt din hand, för det skvätter mycket när du rör!
  5. Tag bort kastrullen och låt den stå ett par minuter. Skumma marmeladen med en sked.
  6. Tappa upp på varma och rengjorda burkar med hjälp av en sylttratt eller soppslev.
  7. Skruva på lock, vänd burkarna upp och ned. Låt stå till näst dag i rumstemperatur. Skölj och torka av, sätt etikett.
  8. Hållbarhet ca 1 år i rumstemperatur. Förvara alltid öppnade burkar av rabarbermarmelad i kylen.

rabarbermarmelad

Rabarber med vanilj

rabarber sylt


Glöm inte att skriva upp din mail så att du inte missar nästa recept eller baktips!


 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

6 reaktioner på ”Rabarbermarmelad med vanilj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *