Saffransglass, bland topp tre av mina favoritglassar! Eftersom jag älskar saffran och vanilj.
Glassen är som alltid gjord på mitt grundrecept för glass. För jag utvecklar alltid mina recept från en bra grund. Just för att lyckas med min bakning.
Saffransglass
- Gelatinblad 2g = 1st
- Vaniljstång 4g = 1st
- Grädde 250g = 2.5dl
- Mjölk 250g = 2.5dl
- Glykos 25g = ca 2msk
- Hel saffran 1g = 2st paket (Hel saffran finns ofta idag att köpa på Ica)
- Strösocker 125g = 1 1/4dl
- Äggula 100g = 5st
Arbetsbeskrivning
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
- Mortla saffranet med lite av strösockret från receptet, för att få ut mer smak.
- Koka upp grädde, mjölk, saffranet och urskrapad vaniljstång samt glykos. Låt dra 10min.
- Vispa äggula och strösocker fluffigt för hand.
- Häll den ljumna gräddmjölken över äggulevispet. Häll tillbaka i kastrull.
- Plocka bort vaniljstången.
- Sjud under vispning glassen till 83°. Kontrollera med termometer.
- Blanda ned gelatinbladet.
- Häll smeten i en vid form. (Här brukar jag sila glassmeten, för att få bort stången och onödig märg från den. Men eftersom vi vill ha med alla pistiller från saffranet i glassen så silar vi inte smeten).
- Plasta direkt mot glassmeten. Då undviker du att kondens bildas mellan smeten och plasten. För i kondens och fukt frodas bakterier.
- Låt smeten stå i kyl minst 3tim. Helst över natten 12tim. Då hinner äggulornas protein svälla ordentligt och din saffransglass blir tjock och krämig.
- Mixa din saffransglass kraftigt med stavmixer. Vi vill ha in luft i glassen som gör den krämig.
- Sätt igång din glassmaskin. (Som legat i frysen över natten. Ha helst glassmaskinen i frysen jämnt om du får plats).
- Häll i glassmeten i maskinen och frys glassen 30-40min. Skeda upp i en behållare, sätt på lock och frys.
- Men har du ingen maskin, häll glassen i en form med lock. Tag fram den 3 gånger under infrysning och vispa i glassen.
- Efter 6 timmar är din saffransglass perfekt att servera! Då är den enkel att skeda och är underbart mjuk.
- Äter du glassen senare än inom 6tim, tag fram glassen i god tid. Sätt den i kylskåpet ca 30min innan servering. Hemgjord glass blir alltid hård. Eftersom färdigköpt glass är insprutad med massor av luft på mekanisk väg. Det gör den mjuk och smälter direkt.
Saffransglass är en perfekt dessert under jul istället för Ris á la malta!
Ett bra tips är att blanda hel saffran till en pasta och låta den marineras. Då får du ut mer smak och färg. Pastan förvaras i kylen och du doserar efter tycke och smak i dina recept.
Blanda:
- 1 g saffran
- 1 msk vit sirap
- 0.5 msk sprit (vodka)