Nybakade kardemummabullar med mycket fyllning. Servera de ljumna tillsammans med ett glas iskall mjölk.
Kardemummabullar – 16 stycken / 2 plåtar
Vetedeg
- 250 g mjölk, kylskåpskall
- 35 g jäst (blå paket)
- 25 g ägg (0.5 st)
- 100 g strösocker (1 dl, lätt rågad)
- 10 g kardemumma, nymalen (1 msk)
- 7,5 g salt (1 tsk, lätt rågad)
- 100 g smör, mjukt
- 550 g vetemjöl special (ca 9 dl)
Fyllning
- 150 g smör, mjukt
- 200 g mandelmassa
- 25 g florsocker (1/3 dl)
- 25 g vaniljsocker eller strösocker (1/3 dl)
- 10 g kardemumma, nymalen (1 msk)
________________________
- Sockerlag (1:1) Exempel: 100 gram socker och 100 gram vatten.
- Ägg
- Kardemummasocker
Arbetsbeskrivning
- Lös jästen i mjölken och tillsätt resterande ingredienser.
- Arbeta degen med degrkok i maskin på låg hastighet minst 20 min. Degen kommer att kännas kladdig och lös i början, men tillsätt absolut inget mer mjöl. Degen kommer att gå ihop när gluten utvecklas. Degen är färdigknådad när den släpper bunkens kanter, är mjuk och glansig och klarar ett glutenprov. En färdigknådad deg bör ha en temperatur på 26 – 28°.
- Täck degbunken med plast eller lock. Låt degen vila och släppa spänningarna i kylskåp 1-2 timmar tills degen är kall. Detta gör degen lättkavlad.
- Arbeta ihop smör, mandelmassa och florsocker slät och fin.
- Kavla degen till en rektangulär platta 5 mm tjock. Dofta regelbundet mjöl under degen så att den inte fastnar i bakbordet.
- Bred ut mandelfyllningen med en vinkelpalett över hela degplattan. Strö över socker och kardemumma.
Gör ett treslag. Kavla degen jämn. - Skär ut tunna degremsor uppifrån och ned. Lyft en degremsa i varje ände och dra ut den lite längre.
- Snurra varje remsa runt tummen och vrid ett kvarts varv. Använd 3 remsor per bulle. (beroende på hur tjocka remsor du skurit). Varje bulle bör väga ungefär 80 gram.
- Sätt av bullarna på plåt, bakplåtspapper eller i bullformar. Jäs till dubbel storlek 3 timmar.
För att påskynda jäsningen: Sätt ugnen på 50° och ställ en ugnsform med vatten längst ned för att skapa fukt och kondens. Låt ugnen komma upp i rätt gradantal. Ställ in plåtarna i ugnen och stäng samtidigt av ugnen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek 1.5 timme. - Äggstryk försiktigt bullarna och strö över kardemummasocker.
- Baka kardemummabullarna på 210° i 8-10 minuter.
- Pensla direkt de varma bullarna med sockerlag. Då blir de glansiga och du stänger in fukten vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.
- Låt bullarna svalna allra helst på ett galler.
Mina tips för lyckade Kardemummabullar
- Ha alltid sockerlag färdig i kylen i en flaska. Håller i evigheter.
- Styckfrys ojästa bullar och förvara i en plastpåse i frysen. Då kan du enkelt få nygräddade bullar genom att ta upp och jäsa och baka av när du blir sugen.
- Har du inte mjölk hemma kan du använda vatten som degvätska.
- Använd aldrig smält smör i en vetedeg. Det absorberar mer mjöl och bullarna blir kompakta och tunga.
- När degen är färdigknådad ska den vila och släppa spänningarna, detta kallas för liggtid. Lägg gärna degen i kylen och kalljäs övertäckt i 12 tim. Tag fram degen 1 timme innan utbakning, degen är för hård att kavla direkt.
- Längre jästid utvecklar mer smak. Att kalljäsa degen, eller bullarna, i kylen är jättebra. (En deg tar mindre plats i kyl än bullar vilket är smidigast hemma).
- Använd alltid det Blå paketet jäst när du bakar. Jäsningen tar längre tid vilket utvecklar mer smak i bullarna.
Alltså, röd jäst = degen jäser snabbare = mindre smak. - Ju högre bulle du snurrar, desto saftigare blir den. En klassisk bulle, där du rullar och spänner degen och skär ut bullar, kommer att bli torrare. Eftersom fyllningen ligger ”helt öppen” och fukten stängs ej in.
- En blandning av smör och mandelmassa kallas för remons. Denna fyllning gör bullarna saftiga.
- Du måste knåda en vetedeg ordentligt så att gluten utvecklas och bullarna blir luftiga. För att få ett bra resultat på bullar kräver därför degkrok och maskin. Vid handknådning tillsätter man vanligtvis för mycket mjöl, som ger torra bullar, då det är svårt att knåda en vek (lös) deg.
Denna vetedeg är även perfekt till Semlor!
Väg upp och rundriv 60 – 80 grams bullar eller 25 grams för minisemlor.
För Kanelbullar:
Halvera kardemumman i vetedegen.
Ersätt kardemumman mot 25 g malen kanel i remonsfyllningen.
Lycka till och följ mig gärna på Instagram
20 reaktioner på ”Saftiga Kardemummabullar med mycket fyllning”
Ser väldigt goda ut. Undrar hur du snurrar ihop längderna? de blir så fina
Hej Jill!
Kavla degen tunt, gör ett treslag, kavla igen.
Skär tunna remsor som du sedan snurrar ihop som ett garnnystan runt dina fingrar.
Räcker inte en remsa, tar du en till så att du får en normalstor bulle som väger ungefär 80 gram.
Lycka till!
Hej,
Blev lite nyfiken när du skrev om blå o röd jäst. Menar du att man alltid bör använda blå jäst oavsett vad man bakar?
Hej Raplph,
Använder alltid vanlig (tidigare blå förpackning) till allt jag bakar med jäst.
Hälsningar Ennie
Hej,
Vad menar du med blått paket jäst? Jag tror de har ändrat förpackningarna nu. Menar du jäst för söta degar?
Tack 🙂
Hej Alice,
Jag använder alltid vanlig jäst, alltså inte den jäst för söta degar.
Hälsningar, Ennie
Hej! Har dessa bullar i ugn nu i skrivande stund 🙂 Har 210 grader men det slår mig att du inte skrivit om det är varmlufts-ugn eller vanlig ugn? Jag har den nämligen på varmluft…
Bullarna ser jättefina ut, längtar till första ljumma bullen med mjölk! Tack för receptet!
Hej Angela,
Hoppas bullarna blir bra 🙂 Det stämmer att jag inte skrivit varmluft eller vanligt, det ska jag tänka på framöver och även korrigera!
Har du varmluft kan du sänka din ugn med ca 25° så att ”slutvärmen” blir mellan 200-210°.
Hälsningar, Ennie
Stämmer det verkligen med 250g mjölk? Min det blev jättetorr från start..
Hej Anna,
250 g mjölk stämmer i grundreceptet.
Vänligen Ennie
Hej! Vilket recept, verkar fantastiskt! Och vilka tips. Detta ska jag testa att göra idag. Två frågor bara, spelar det någon roll om jag använder torrjäst eller färskjäst? Ska det vara kall mjölk oavsett om jag kör torrjäst eller färskjäst? Tack för receptet och tipsen.
/Gravid med craving på nybakta bullar
Hej,
Kanske har jag svarat för sent innan du börjat baka. Men Torrjäst går absolut bra, då ska du istället värma vätskan. Tror det är till 45 grader, står på paketet ?
Hej, är kardemummasocker något man kan köpa? Om inte, vad för slags socker och hur mycket av varje använder du?
Kardemummasocker gör du själv och är inget som går att köpa i affären. Använd ca 1 dl strösocker (eller 50/50 strö- och rörsocker) samt 1 tsk kardemumma som du mortlar ganska grovt.
Tack för din fråga, ska uppdatera receptet med detta så det blir tydligt. Hälsningar Ennie
Hej!
Om man vill använda vatten ist ska man ha samma grammängd? Då blir det ca 3 du vatten.
Om man vill kalljästa i kylen över natten å använder torrjäst ska man ändå värma vattnet/ mjölken? Ska man knåda lika länge?
Hälsningar Gittan
Hej!
Har haft degen på jäsning 1tim i rumstemp och 5tim i kylskåp å tog fram den kl 18!
Ska den stå framme en hel timme ändå?
Måste bullarna jäsa i 3 Tim när degen jäst så länge?
Hälsningar Gittan igen?
Hej Birgitta,
Om degen går att kavla nu efter du har haft den i kylskåp 5 timmar kan du kavla direkt.
Bullarna behöver jäsa till dubbel storlek vilket säkerligen kommer ta 3 tim då degen är kall.
Lycka till!
Min deg blev som sockerkakssmet.
Jag använde våg så hade exakta mått. Körde bakmaskinen i kanske 30 min.
Ska den vara som sockerkakssmet?
Så tokigt, degen ska inte vara som en sockerkassmet. Körde du på låg hastighet i maskin? Kall mjölk? Låter som att degen kan ha blivit för varm.
Så himla bra recept! Tack för det. Använde mindre mängd mjöl men det beror helt säkert på vilken sort man använder.
Jag har en fråga angående att frysa ojästa bullar, hur lång tid låter du dem stå framme innan du gräddar? Antar att de behöver ”tina” först och sen jäsa på det.