X

Saftiga muffins – Här är det bästa receptet



Saftiga muffins, googla och du får upp massor med olika recept. Men detta recept ger dem ultimata muffinsen!
Dessa muffins blir otroligt saftiga och luftiga! De blir absolut inte torra och framför allt inte kompakta. De har alla kriterier en muffins ska ha.

Men varför är just detta recept bäst?
Därför att du ska bara använda neutral rapsolja eller solrosolja i receptet, ej kallpressad. Eller matolja som är är en blandning av dessa två. Det är då du får saftiga muffins! Du ska alltså inte använda smör, det ger tunga muffins.
Och vet du, du behöver inte ens vispa upp ägg och socker luftig som det står i många recept. Helt onödigt.


12st stora saftiga muffins

Ingredienser

  • Neutral olja 250g = 2,5dl
  • Vatten 100g = 1dl
  • Ägg 200g = 4st
  • Citron, endast skal/zest från 1st
  • Strösocker 270g = 3dl
  • Salt 2g = 1/2tsk
  • Vetemjöl 300g = 5dl
  • Bakpulver 20g =  4tsk
  • Vaniljsocker 10g = 2tsk

Arbetsbeskrivning

  1. Blanda de torra ingredienserna förutom strösockret, sikta dem på ett bakplåtspapper.
  2. Blanda olja, vatten, ägg och rasp från citron i en bunke.
  3. Vipsa ned för hand de torra ingredienserna samt strösockret, eller använd vinge till din köksmaskin. Arbeta ihop till en slät smet.
  4. Fördela nu smeten i en spritspåse så att du spritsar smeten i muffinsformarna. Kom ihåg att du måste spritsa smeten rakt i formarna, annars kommer muffinsen jäsa upp snett vid avbakningen i ugnen, och vi vill ju ha raka muffins.
  5. Har du ingen spritspåse, eller du tycker det år för svårt, då häller du smeten i en tillbringare som har en pip längst fram, så att du enkelt kan hälla smeten. Använd för guds skull inte två skedar och håll på att kladda, nu ska vi arbeta metodiskt och snyggt. 
  6. Sedan om du vill ha snygga muffins som jäser på höjden, då måste du sätta av muffinsen i en muffinsplåt.
    Äger du ingen sådan? Använd då kaffekoppar eller suffléformar! Funkar lika bra. Du måste däremot baka av muffinsen lite längre, eftersom kopparna tar mycket värme. Men känn med sticka, muffinsen ska vara helt torra. Kom bara ihåg att ta ur muffinsen från kopparna efter gräddningen, så att bakningen inte fortsätter och du får torra muffins. 
  7. Fyll smeten till 3/4 i muffinsformarna om du vill ha höjd på muffinsen.
    Ska du däremot toppa/spritsa med en frosting, då spritsar du bara till 1/2 i formarna.
  8. Baka nu av muffinsen på 200° i ca 20min. Känn med sticka, de ska inte vara kladdiga.
  9. Vet du vad det bästa är? Gör muffinssmeten, fyll upp i formar och frys in i kopparna. När du sedan får gäster, eller själv blir sugen, tag fram dem och in i ugnen direkt! (dock tar bakningen längre tid från frysen).

Detta är då GRUNDRECEPTET PÅ SAFTIGA MUFFINS —> Smaksättningar?
  • Chokladmuffins? Byt ut 40g av mjölet mot kakao, toppa med stora chokladbitar.
  • Äppelmuffins? Tryck ned skalade äppelklyftor och strö över kanelsocker innan bakning.
  • Blåbärsmuffins? Toppa med frysta/färska svenska blåbär
  • Hallonmuffins? Toppa med hallon. Tillsätt gärna 7g (ca 1tsk) mald kardemumma i muffinssmeten!
  • Citron & vallmofrömuffins? Använd skal från 2st citroner samt 15g citronsaft och 25g blå vallmofrö i smeten.
  • Morotsmuffins? Tillsätt finriva morötter samt kanel, ingefära och kardemumma i smeten. Var inte så orolig för mängden av kryddor, bara smaka av 🙂 Toppa sedan de svalna muffinsarna med färskostglasyr.

 


Toppa dina saftiga muffins med crumle (smulpaj) ovanpå smeten innan du bakar av, de blir suuupergott!
Lite crunchigt till den saftigaste muffinsen.

Vilken är din favoritmuffins? Berätta gärna om du har någon supergod smaksättning! Kommentera och dela med dig 🙂



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:

View Comments (31)

  • Hej, tack för en helt fantastisk sida!! Har bakat såväl muffinsen som kladdkakan och väntar med spänning på att smaka dem. Undrar dock om man ska använda över- och undervärme i dina recept eller varmluftsfunktion? Keep up the good job! :o) Mvh Therese

    • Tack snälla du för din fina kommentar!
      Oftast rekommenderar jag att baka med varmluft, eftersom det ger en jämnare avbakning/gräddning då värmen cirkulerar. Men ska du t.ex baka pizza eller sufflé rekommenderar jag över & undervärme, eftersom det ger en en indirekt värme och passar dem recepten bättre.

      Jag borde framöver skriva i recepten vilken funktion på ugnen! Tack :)

  • Hej,
    Tack för fantastiska recept och alla bra tips och framförallt alla bra förklaringar!
    Jag undrar vilken smulpaj och hur mycket du rekommenderar till muffins?
    Hur länge bör man grädda muffinsen med smulpaj och i viken temp?
    Tack igen.

    • Hej och tack snälla för din kommentar och för att du gillar sidan!

      Rekommenderar den klassiska smulpajsdegen till muffins.

      Fördela muffinssmet, eventuellt bär och sist smuldeg. Grädda precis som vanligt!

      Hur mycket smuldeg som går åt, beror på hur mycket du använder samt om det är till små/stora muffins. Men det som blir över fryser du bara in i en plastpåse ?

  • Tack för ett helt fantastiskt muffinsrecept! Jag gjorde det häromveckan med citron, vita chokladpellets och blåbär, det blev hur gott som helst. Nu tänker jag göra dem som små bakelser med grädde och färska hallon eftersom jag råkat plocka sådana. Tänker spritsa i lite hallonsylt i en ring i mitten också (vill inte slösa på de färska bären och sylt i muffins är så gott!)
    Hoppas du har en underbar baksommar!

    • Åh tack snälla för din fina kommentar! Och vad roligt att du blev nöjd, dina muffins låter helt fantastiskt goda med blåbär och vit choklad :)
      Glad sommar!!

  • Hej!
    Funderar på att göra muffins nu inför alla hjärtans dag och undrar om man fortfarande ska ha citronskal i receptet även om man gör dem som chokladmuffins?
    Tack på förhand!

    • Hej Maja!
      Givetvis kan du ha citron i om du vill. Jag brukar dock ej ha det.

      Bästa hälsningar
      Ennie

  • Hej och vilken fin sida du gjort. Jag undrar dock varför man inte ska använda kallpressad olja?

    • Hej,
      Och tusen tack att du gillar sidan :)

      Kallpressad olja har väldigt intensiv smak, som kan ta överhand.
      Men givetvis kan du använda den oljan om du uppskattar den smaken :)

      God fortsättning!

  • Din blogg är jättebra, jag tycker dina recept är fantastiska! Jag önskar mig ett recept på riktigt goda Kärleksmums :)

  • Bästa muffinsreceptet jag provat, och jag har testat många. Har aldrig tidigare fått dem så luftiga och saftiga, fantastiskt! Jag har bakat dem som choklad samt pepparkaksmuffins och nu ska jag testa med apelsin och saffran till Lucia.
    Tack för hjälpen!

      • Jag tänkte testa att göra pumpamuffins eftersom jag odlat ett gäng småpumpor. Har du testat? Vet inte om jag ska riva som när man gör morotsmuffons eller koka o göra puré att blanda ner i smeten.
        Bakar dina muffins flera gånger om året med olika smaksättning beroende på säsong och vad jag skördar i min trädgård, äpple, morot, jordgubb, rabarber osv. Perfekt grundrecept!

        • Hej,
          Vad gott med pumpamuffins! Kanske med en cheesecakekräm ovanpå med kanel när de svalnat?

          Pumpa har jag inte provat i muffins, men jag skulle vända i puré i smeten. Jag hade skurit pumpan i bitar och bakat de i ugnen i foliepaket (för att koncentrera smaken istället för att koka).
          Möjligtvis att jag även hade finrivet pumpa och vänt ned i någon muffins, för att testa om det hinner bli färdigbakat i ugnen. Lycka till!

  • Hej! Receptet på muffinsarna är fantastiskt! Jag tycker det låter spännande att göra dom i koppar, tål vanliga kaffekoppar frys och sen ugn, eller måste dom vara gjorda i nåt speciellt material? Också, hur mycket extra tid bör man lägga till? ?

    • Hej,

      Jag har känt med sticka för att se när de är klara, precis som med en sockerkaka ☺️

  • Hej!
    Låter så gott, men undrar om du vet om man kan byta vetemjöl mot glutenfri mjölmix rakt av?

Related Post