Saltlakritssmörkola, det godaste i lakritsväg. Är du en lakritsfantast så bara måste du göra detta recept. Försök gärna att få tag på svart färgpasta, som gör kolan svart. Det förstärker känslan av lakrits. Utan färgen blir kolan grå.
Saltlakritssmörkola
- Smör 100g
- Strösocker 225g = 2.5dl
- Vaniljstång 4g = 1st
- Farinsocker 75g = 1dl
- Havssalt 4g = 1tsk
- Lakritspulver 10g = 2msk
- Glykos 80g = 0.5 dl
- Svart färgpasta 3g = 0.5tsk
- Grädde 300g = 3dl
Arbetsbeskrivning
- Klä en form 25×25 cm med bakplåtspapper.
- Koka smör, socker och urskrapad vaniljstång i en stor kastrull på medelvärme. Till en gyllenbrun massa ca 5min. Vispa emellanåt så att massan inte bränns.
- Väg upp farinsocker, salt, lakritspulver, glykos och svart färgpasta i en skål.
- Väg upp grädde i en tillbringare.
- Sänk värmen och tillsätt resterande ingredienser utom grädden. Vispa och blanda massan.
- Tillsätt grädden i omgångar. Var varsam, här kan det att bubbla ordentligt!
- Koka på medelvärme till 123°. Vispa i kolasmeten regelbundet, framförallt mot slutet.
- Se till att du mäter temperaturen med en digital termometer korrekt i kolasmeten. Mät inte med stickan i botten av kastrullen, utan lyft upp stickan i kolasmeten. Annars kommer termometern visa för varmt.
- Häll upp den färdigkokade kolan i formen.
- Låt din smörkola stelna ordentligt i rumstemperatur, 4-6 tim.
- Skär i fina bitar med en oljad kniv.
- Slå in varje smörkola i papper. Njut!
- Dubbel sats kola kan göras till en form 25x25cm. Vilket ger högre kolor. Dessa bli plattare och lägre.
Dessa smörkolor får en perfekt balans av lakrits, sötma och salt. Finns inget som tar över hand. Kolorna är helt ljuvliga!
Undrar du vad skillnaden på kola, knäck och fudge är. Så kan du läsa om det här.
Blev smörkolan för lös så att den inte gick att skära i bitar? Fördela kolan i en kastrull igen. Koka om den till 123°.
Du har helt enkelt kokat kolan för lite då den blev lös.
Slå in kolorna styckvis, så fastnar dem inte mot varandra. Lakritssmörkolorna håller 2 månader i rumstemperatur.
2 reaktioner på ”Saltlakritssmörkola – Om du älskar lakrits!”
Det mest fantastiska jag sett! Helt ljuvligt och vackert, sen mkt tydliga beskrivningar!! Uppskattas!! Hag vill gärna vska goda saftiga bullar men får ej till det,, har nu nå bra tips??
Mvh
Men tack snälla du!
Läs gärna mina inlägg under: Klassiska, degar, bullar & bottnar. Framför allt: Kanelbullar – bakade på den bästa vetedegen. Där får då många bra tips på saftiga bullar 🙂