Nybakade Scones en lördag eller söndagsmorgon känns lyxigt. Eller varför inte till afternoon tea?
Godast är att servera de nybakade med Bregott, färskost (eller clotted cream) och med hallonsylt. Eller med sötsyrlig rabarbermarmelad. Jag har valt att baka ut mina scones till minivarianter i en muffinsplåt.
Och du behöver inte vara orolig – dessa scones blir absolut inte kompakta i konsistens. De är helt oemotståndliga!
Scones
10 st mini – 5 st normalstora
Ingredienser
- Smör, mjukt 100 g
- Vetemjöl special 250 g = ca 4 dl
- Strösocker 45 g = 0.5 dl
- Salt 6 g = 1 tsk
- Bakpulver 5 g = 1 tsk
- Mjölk 125 g = 1 + 1/4 dl
Arbetsbeskrivning
- Tärna kylskåpskallt smör och ställ fram i rumstemperatur så att smöret mjuknar. Tag gärna fram extra smör för att pensla muffinsplåten.
- Sikta vetemjöl. Blanda med socker, salt och bakpulver.
- Nyp ihop tillsammans med det mjuka smöret till en smulig deg.
- Tillsätt mjölken allra sist och arbeta ihop till en deg.
- Sätt ugnen på 200°.
- Pensla hålen i muffinsplåten med mjukt smör. Neutral olja går också bra att använda.
- Rulla ut degen, kubba ut 10 stycken bitar á 50 gram för mini scones. Rundriv till bollar med handflatorna, sätt av på plåten.
- Har du ingen muffinsplåt så forma och kavla degen till en rektangulär platta, ett par cm hög. Sedan kubbar eller skär du ut lagom stora trekanter.
- Vispa upp ägget och pensla dina scones.
- Grädda av 6 – 12 min beroende på storlek. De ska bli vackert gyllene i färgen.
- Serverade dem nybakade tillsammans med ett gott tillbehör.
Mina bästa tips för Scones
- Detta recept innehåller mjukt smör istället för smält, vilket gör bröden mer saftiga. För smält smör absorberar mer mjöl, vilket gör att de lätt blir torra.
- Att använda vetemjöl special som innehåller mer protein gör bröden luftigare, då det blir mer jäskraft än med ett svagt vetemjöl.
- Att pensla med uppvispat ägg innan gräddning ger en vackert gyllenbrun färg. De får mer lyster än utan.
- Scones måste ätas dagsfärska och nybakade. Då de innehåller bakpulver, torkar bröden ut snabbt.
- Clotted cream som engelsmännen gillar till sina scones, är en tjockare variant av grädde. Man upphettar grädde i ett vattenbad ett par timmar, som sedan får stå kallt till nästa dag. Den tjocka grädden stiger till ytan, och det är detta som blir Clotted cream.
Tyckte du om mitt inlägg om Scones? Dela det gärna 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för inspiration och baktips!
View Comments (2)
Har ofta hälften mjöl o hälften nåt fullkornsmjöl i bröd. De blir degiga fast de ser klara ut. Varför?
Varma bröd, som man skär i, ser ofta degiga ut. Bröden måste svalna och ångan dunsta. Är bröden degiga fast de svalnat? Då måste du grädda de längre i ugnen.
Vänligen Ennie