X

Semlor – Här är den bästa mandelfyllningen



Semlor. Semla. Fastlagsbulle.

Detta recept ger en perfekt vetedeg för semlor. Bra glutenutveckling, mjuk och härlig deg. Det viktigaste är att knåda degen i maskin med degkrok minst 20 minuter för att få ett bra resultat. Sedan får du recept på den allra godaste semmelfyllningen!



Semlor
15 normalstora eller 40 minisemlor

Vetedeg

  • Mjölk 250 g = 2.5 dl
  • Jäst 40 g = Ca 1 pkt
  • Vetemjöl special 540 g = 9 dl
  • Kardemumma, nystött 10 g = 2 tsk
  • Strösocker 100 g = 1 dl, rågad
  • Ägg 25 g = 0.5 st
  • Salt 6 g = 1 tsk
  • Smör, mjukt 100 g

Fyllning

  • Mandelmassa, rumsvarm 500 g
  • Vaniljkräm 200 g
  • Flagad eller hackad, lättrostad sötmandel 60 g
  • Kardemumma, nystött 5 g = 1 tsk
    ________________________
  • Grädde 40 % 1000 g = 1 liter
  • Florsocker

Arbetsbeskrivning 

Vetedeg

  1. Ställ fram mjölken ett par timmar tills mjölken är rumsvarm = 18°. Eller värm försiktigt i kastrull.
  2. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt resterande ingredienser och knåda degen i maskin med degkrok på låg, sedan högre hastighet, minst 20 minuter. Degen kommer vara kladdig i början, men efter minst 20 minuter kommer den att vara perfekt.
  3. En färdigknådad deg ska släppa bunkens kanter, vara mjuk och glansig. Gör ett glutenprov för att se att degen är färdig. Temperaturen på degen bör ligga på 26 – 28°.
  4. Sätt på lock på bunken och låt degen spänna av i kylen 45 minuter. Eller så låter du degen kalljäsa i kylen över natten.
  5. Väg upp 60 gram bitar för normala semmelbullar eller 25 gram för mini.
  6. Forma runda bullar och sätt av på plåt.
  7. Jäs i 35° varm ugn. Spruta in vatten med en blomspruta regelbundet i ugnen för att skapa fukt. Jäs till dubbel storlek ungefär 60 minuter.
  8. Grädda på 210° 5 – 8 minuter. Beroende på vilken storlek på semmelbullarna du rundrivit.
  9. Låt svalna helt på plåt.

 

Fyllning

  1. Arbeta upp mandelmassan smidig för hand eller med vinge i maskin.
  2. Tillsätt vaniljkräm pö om pö till en len och homogen kräm.
  3. Blanda ned nystött kardemumma samt lättrostad sötmandel.

 

Montering

  1. Klipp trekantiga lock på dina semlor med en sax. Saxen vinklar du nedåt mot bullens mitt. På så vis kommer det bli som en liten skål att fylla med mandelmassan.
  2. Lägg semmelfyllningen i en spritspåse och spritsa i rikligt med fyllning.
  3. Fyll den lättvispade grädden i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa grädden runtom fyllningen.
  4. Lägg på locket, tryck till lätt. Pudra med florsocker det sista du gör.



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:

View Comments (7)

    • Hej, tack för din fråga. Ska lägga till detta i receptet såklart!
      25 gram = ca 40 stycken.
      60 gram = ca 17 stycken.

  • Hej! Fråga nr. 1: Hur väger jag upp ett halvt ägg (25 g)? Vispa upp det först och sen väga?
    Fråga nr. 2, 3 & 4: Hur gör jag om jag använder torrjäst? Vilken vikt torrjäst motsvarar 40 g färsk? Lösa upp först eller blanda med de torra ingredienserna? (Bor i USA där de inte känner till färsk jäst!!!)

    • Hej Jennifer,

      Knäck ägget, vispa upp det och väg upp 25 gram med våg. Har du ingen våg så höfta måttet till hälften.

      Följ anvisningarna för torrjäst på paketet, vet dessvärre ej det på rak arm. Torrjäst ska blandas med mjölet och inte mjölken.

      Lycka till!

  • Du visar tre äggulor på bilderna men anger att det bara ska vara 0,5 ägg i receptet? Kan du klargöra.

  • Vilken typ av ugn / inställning avses i receptet för korrekt temperatur ? Om det är vanlig ugn så behöver man dra ner temperaturen 20-25 grader från 210 jämfört med varmluft. Bra att veta innan jag drar igång.

    • Temperaturen ska vara 200-210 grader, så kör vanlig ugnsvärme alternativt varmluft 175 grader.
      Lycka till! 😊

Related Post