Det viktigaste när man gör kladdkaka är att inte grädda den för länge. Innan servering ska kakan ha svalnat helt i rumstemperatur. Stoppar du in kakan i kylen ett par timmar innan servering. Får du en perfekt semmelkladdkaka som är fast, kompakt och segkladdig! Servera din kladdkaka med lättvispad grädde och rostad, hackad mandel.
Semmelkladdkaka
1 st kladdkaka 20 cm i diameter – 10 portioner
Ingredienser
- Smör 150 g
- Strösocker 180 g = 2 dl
- Vaniljsocker 10 g = 1 msk
- Kardemumma, nystött 8 g = 2 tsk
- Mandelmassa, riven 100 g
- Ägg, rumsvarma 100 g = 2 st
- Vetemjöl 120 g = 2 dl
- Salt 2 g = 0.5 tsk
Arbetsbeskrivning
- Smält smöret i en större kastrull och ställ åt sidan för att svalna. (kastrullen är den enda skålen du ska använda).
- Sätt ugnen på 180°.
- Klä in en anslagsring 20 cm i diameter med bakpapper och smörj innerkanterna med smör. Placera ringen på en plåt.
- Har du ingen tårtring använder du en form med samma mått. Eller en springform – kakan blir dock något plattare.
- Blanda ned sockerarterna, kardemumma och mandelmassa i smöret.
- Rör ned ett ägg i taget och rör smeten slät.
- Sikta ned mjöl och salt. Smeten ska vara len och homogen.
- Häll smeten i formen och grädda i 22 min. (18 minuter för en klassisk springform).
- Låt semmelkladdkakan svalna helt i rumstemperatur innan servering.
- Låter du kakan stå i kylen ett par timmar, gärna till nästa dag, blir kakan kompakt och segkladdig. Precis som på café!
- Ställ kakan på högkant och dra en vass liten kniv runtom anslagsringen för att lossa kakan. Skär i bitar.
- Rosta den hackade sötmandeln i en stekpanna. Lättvispa grädden.
- Pudra över florsocker om du vill. Njut!
Mina bästa tips för lyckad Semmelkladdkaka
- Placera en digital termometer i kall ugn. Sätt stickan i en kopp och rikta spetsen uppåt, håller din ugn 180° som du ställt in? Lär känna din ugn för att bättre lyckas med din bakning!
- Med en anslagsring / form som är 20 cm i diameter blir kladdkakan 2.5 cm hög efter gräddning.
- Du kan använda en klassisk springform med löstagbar kant på 24 cm. (Jag tycker dock att kladdkaka blir för platt).
- Kom ihåg att spänna fast ett helt bakplåtspapper i botten på springformen annars fastnar kakan i springformen.
- Baka i en fyrkantig form, skär i små rutor och spritsa grädde ovanpå. Servera som mumsbitar / petit fourer för mer elegant intryck.
- Undvik ströbröd då det ger torra kanter. Smörj med rumsvarmt smör sedan kan du hellre mjöla kanterna i så fall.
Grädda på 180°:
20 cm form = 22 minuter
22 cm form = 20 minuter
24 cm form = 18 minuter
Tyckte du om mitt inlägg om Semmelkladdkaka? Dela det gärna 🙂
Följ mig också på Instagram och Facebook – för inspiration och baktips!
Recept på klassisk kladdkaka hittar du här