Smulpaj – Klassisk, knäckig eller cobblerpaj?

smulpaj


Smulpaj med iskall vaniljsås, det blir inte godare än så.

Men det finns ju massor med recept på smulpaj, googlar man smulpaj så blir man förvirrad vilket recept som är bäst. Men framförallt vad som skiljer smulpajsrecepten åt. Detta ska vi nu reda ut – så du lär dig baka en underbar smulpaj!

Smulpaj – Först ut är klassisk smulpaj. Där du blandar rumsvarmt smör, läs smör, inte margarin, tillsammans med socker och vetemjöl. Tillsätter havregryn för att få textur och blandar i en skvätt vaniljsocker för fylligheten. Tillsätt därefter alltid en nypa bakpulver till dina smulpajsrecept, det kommer ge toppingen en ”puffighet” som tillsammans med knaprigheten blir perfekt. Bästa tipset: gör en stor sats och förvara blandningen i frysen. Då kan du busenkelt och snabbt alltid få till en härlig smulpaj!


smulpajKlassisk smulpaj
  • Smör 150g
  • Strösocker 135g = 1,5dl
  • Bakpulver 3g = 1/2tsk
  • Vaniljsocker 6g = 2tsk
  • Vetemjöl 120g = 2dl
  • Havregryn 60g = 2dl

Blanda ihop allt till en smulig massa förutom havregrynen som du vänder i allra sist. Toppa smultäcket ovanpå bär/frukt och baka av 200grader i 25min.Denna sats räcker lagom till 500g bär.
Blanda bären med 1 msk potatismjöl, som du blandat med en del socker (sötar efter bärens syrlighet), då blir pajen inte vattnig. Gör därför aldrig smulpajen för långt innan servering, eftersom vätskan från bär/frukt kommer suga upp smultäcket och då förlorar den sin stolthet.


Smulpaj
Begränsa dig inte här. Tillsätt hackade mandlar, rostade hasselnötter, kokosflingor, kakao, byt ut mjölet mot andra mjölsorter, byt mot andra sockerarter. Testa dig fram! Citronzest eller syltad ingefära tillsammans med bären är en höjdare.


Knäckig smulpaj
  • Smör, smält och gärna lite brynt, 85g
  • Havregryn 80g = drygt 3dl
  • Strösocker 90g = 1dl
  • Sirap 50g = 2,5msk
  • Vetemjöl 60g = 1dl
  • Mjölk 20g = 1msk
  • Bakpulver 3g = 1/2tsk

Smält smöret, bryn det gärna lite så blir det en härlig karaktär på smulpajen. Blanda i resterande ingredienser och täck även här 400-500g bär eller frukt. Baka på 175grader i 30min. Använd hellre en vidare form, än en för hög, så att smultäcket inte blir för tjockt, för då blir det mindre knäckigt och knaprigt.
Varför denna paj blir knäckig är för att man smälter smöret istället för att använda rumsvarmt, samt tillsätter sirap. 


Sedan har vi det sista pajreceptet, nämligen

Cobblerpaj
  • Smör 100g
  • Strösocker 90g = 1dl
  • Havregryn 45g = 1,5 dl
  • Vetemjöl 60g = 1dl
  • Vaniljsocker 6g = 2tsk
  • Bakpulver 6g = 1tsk
  • Grädde 50g = 1/2dl
  • Ägg 50g = 1st

Vispa mjukt smör och socker luftigt, rör ned de torra ingredienserna, tillsätt sist grädde och ägg. Bred smeten över 400-500g bär eller frukt och baka av på 175grader i 25min.
Cobbler är ett mellanting mellan smulpaj, sockerkaka & pudding!


Nu har du 3 härliga smulpajsrecept att testa. Alla är lika bra, men är olika varianter. En klassisk, en knäckig och en mer kak-aktig.
Till detta måste vi givetvis ha en krämig, iskall och perfekt vaniljsås

Hallonpaj på solvarma nyplockade hallon… 
Vilken är din favorit?

Smulpaj



 

Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram

2 reaktioner på ”Smulpaj – Klassisk, knäckig eller cobblerpaj?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *