Smulpajskaka fylld med godsaker.
Smulpaj är löjligt gott. Och detta recept som ger en smulpajskaka är extra god och saftig.
Du lägger smulet i botten och toppen, mellan dem fördelar du en cheesecakekräm och dina bär/frukter. Detta recept är gjort med kardemummastekt rabarber – kan bytas ut mot valfria frukter/bär.
Smulpajskaka
Ingredienser Smuldeg
- Vetemjöl 240g = 4dl
- Skrädmjöl 60g = 1dl (skrädmjöl = mjöl gjort på rostat havre, kan bytas ut mot någon annan mjölsort)
- Bakpulver 10g = 2tsk
- Strösocker 90g = 1dl
- Rörsocker 90g = 1dl
- Vaniljsocker 15g = 1msk
- Smör, rumsvarmt 250g
Ingredienser Fyllning
- Ägg 100g = 2st
- Strösocker 90g = 1dl
- Phildelphiaost 200g = 1 paket
- Creme fracihe 100g = ca 1 dl
- Citronzest 2g = rasp på 1/2 st citron
- Vaniljstång 2 g = märg från 1/2st vaniljstång
- Kardemummakärnor som är nymalda 5 g = 1tsk
- Rabarber 400g = 3 st stänger Eller de frukter/bär du vill använda
- Strösocker 50g = 4msk (denna mängd till rabarbern, minska mängden vid sötare frukt/bär)
- Smör, brynt 50g = ca 3 msk
Arbetsbeskrivning
- Sätt ugnen på 200°.
- Klä en form 25 x 25cm med bakpapper. En fyrkantig form med höga, raka kanter är toppen när du bakar.
- Smuldeg: Blanda ihop allt till smuldegen.
- Fördela hälften av smulorna i formen, tryck till och förgrädda ca 12 min tills gyllene.
- Kardemummastekt rabarber: Skiva rabarbern grovt, 1 cm breda.
- Bryn 50g smör i en stekpanna tills det doftar knäckigt, lägg i rabarberna, kardemumman och 50g strösocker. Stek endast någon minut. tag av från plattan.
- Cheesecakekräm: Blanda ägg, philadelphiaost, creme fracihe, vaniljstång, citronzest samt socker i en bunke, vispa ihop till en jämn smet och fördela smeten över den förgräddade kakan. Toppa med dem stekta rabarberna.
- Fördela det sista av smuldegen över smulpajskakan. –Här är det viktigt att du är noggrann samt att det inte är för stora smulor, då kommer dem att bli brända. Grädda din smulpajskaka i 40min.
- Kakan kommer att kännas ”dallrig” när du skakar på den efter 40min, men allt är i sin ordning. Det är cheesecakekrämen som måste få ”sätta till sig”. Därför är det med fördel att du bakar denna kaka i god tid och låter den svalna några timmar.
- Denna smulpajskaka ger 16st rutor. Efter att kakan svalnat i rumstemperatur kan du frysa in kakan med hela formen, för att sedan ta upp den halvfrusen och sedan skära i bitar.
Att skära kakor halvfrusna kommer ge dig dem snyggaste bitarna. Samt att dem är lätta att hantera/lägga upp. Smaken blir minst lika god fast du fryser smulpajskakan! (Japp, den går utmärkt att äta halvfusen om man är så sugen så man inte kan vänta?)Servera din smulpajskaka med en krämig vaniljsås eller mjuk och len vaniljglass
View Comments (2)
Har redan kopierat ditt recept och ska pröva vid något tillfälle. Bakade mördegskakor efter ditt recept till Kents 70-års-kalas som blev mycket uppskattade.
Kram från Ingrid
Tack snälla för din återkoppling! Blir så glad! Kram till dig Ingrid!