Luftiga sockerkringlor med saffran bakade på en Karlspaderdeg. Denna deg innehåller mer ägg, oftast äggula, samt mer smör och en gnutta bakpulver. En lite lyxigare vetedeg.
Sockerkringlorna fylls med en kräm på rostade hasselnötter, mandelmassa, smör, rörsocker, kardemumma och apelsin…. Oj så gott!
Sockerkringlor med saffran – ca 25 st
- 25 g jäst
- 1 g saffran (2 pkt)
- 250 g mjölk 18° (2.5 dl)
- 60 g äggula (3 st)
- 600 g vetemjöl special (10 dl)
- 10 g bakpulver (2 tsk)
- 6 g salt (1 tsk)
- 150 g smör, mjukt
- 100 g strösocker (1 dl, rågad)
Hasselnötsfyllning
- 100 g hasselnötter, rostade
- 100 g mandelmassa, rumsvarm
- 150 g smör, mjukt
- 40 g rörsocker (0.5 dl)
- 7 g vaniljsocker (1 msk)
- 3 g kardemumma (0.5 tsk)
- 1 apelsin, skalet
Arbetsbeskrivning
- Lös upp jäst och saffran i mjölken.
- Tillsätt resterande ingredienser och knåda degen i maskin på låg hastighet minst 20 min. Degen ska vara mjuk, glansig och släppa bunkens kanter när den är färdigknådad. Gör ett glutenprov för att kontrollera om degen är klar, spricker degen lätt behövs mer bearbetning.
- Låt degen vila minst 30 minuter, gärna svalt i kylskåp då degen inte ska jäsa. Gör under tiden fyllningen.
- Mixa hasselnötterna, tillsätt mandelmassa. Mixa sedan ned smöret i omgångar för att få en slät fyllning och smaksätt upp med resterande ingredienserna.
- Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen, gärna med vinkelpalett.
- Vik ett treslag, kavla degen jämn.
- Skär 25 st remsor som är 1.5 cm breda av hela degplattan. Varje remsa bör väga ca 60 – 80 g.
- Snurra och tvinna remsorna, vik sedan ihop till en kringla. Sätt av dem på plåt och lägg dem upp och ned så att skarven är nedåt.
- Jäs sockerkringlorna på plåt till dubbel storlek ca 2 timmar. Jäs gärna i avstäng ugn med lampan igång, eller max 30°.
- Äggstryk kringlorna och baka av på 200° ca 8 minuter. Låt sockerkringlorna svalna.
- Innan servering, smält smör och pensla alla sockerkringlor. Doppa därefter ovansidan i strösocker.
Här visar Sarabakar hur du gör sockerkringlor med bilder. Besök gärna hennes bageri, Solhaga stenungsbageri i slöinge (halland) om du har vägarna förbi.
Alltid redo för nybakade bullar:
1. Gör alla moment fram till jäsning. Styckfrys bullarna genom att lägga dem på en bricka i frysen, fördela sedan i plastpåse.
2. Tag upp bullarna från frysen, låt jäsa i rumstemperatur ca 12 h. Grädda av och njut!
Du vet väl om att du kan skriva ut receptet?
Och tyckte du receptet verkade smaskigt, så får du mer än gärna dela och gilla inlägget!