Syltkakor. Syltsnittar. Skurna syltsnittar. Wienerstänger. Kärt barn har många namn. Men den gemensamma nämnaren är att det är en glaserad syltkaka. Originalreceptet är en mördeg toppad med hallonsylt och glasyr. Viktigt är att använda en fast konsistens på sylten, marmelad passar utmärkt. Så varför inte göra dessa möra Syltsnittar med rabarbermarmelad 🙂
Syltkakor – 60 stycken skurna syltkakor
Ingredienser
- Strösocker 100 g = 1 dl, rågad
- Smör 200 g
- Vetemjöl, fint 270 g = 4.5 dl
- Äggula 60 g = 3 st
- Vaniljpulver 3 g = 1 tsk
- Hjorthornsalt eller Bakpulver 2.5 g = 0.5 tsk
- Hallonsylt 160 g = 1.5 dl
- Florsocker 30 g = 0.5 dl
- Sirap, vit 30 g = 1.5 msk
Arbetsbeskrivning
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda ihop strösocker, smör, vetemjöl, äggula, vaniljpulver och hjorthornsalt till med smidig deg.
- Dela degen i fyra delar.
- Rulla ut till längder och sätt av på bakplåtsklädd plåt.
- Gör en fördjupning i mitten på längderna.
- Spritsa i hallonsylt i fördjupningen.
- Grädda dina småkakor 12 – 15 minuter.
- Blanda ihop siktat florsocker tillsammans med vit sirap till en trögflytande glasyr.
- När kakorna svalnat och är lätt ljumna, ringlar du över glasyren så att de blandas med sylten.
- Kubba därefter kakorna innan de kallnat.
Mina bästa tips för lyckade syltsnittar
- Här kan du lära dig mer om Mördeg som är basen i denna småkaka.
- Använder du kylskåpskallt smör, tärna det och kör ihop mördegen i din matberedare.
- Använder du mjukt, rumsvarmt smör. Arbeta ihop degen för hand på bakbänken eller med flatvinge till din köksmaskin.
- Denna mördeg innehåller äggula istället för hela ägg för det gör småkakan sprödare och mer vackert gul i färgen.
- Du ska använda en fastare konsistens på sylten, marmelad är att föredra. Då flyter inte sylten ut lika mycket.
- Syltkakor är perfekt att baka när du får mördeg över när du har fodrat en paj! Tillsätt gärna lite jäsmedel (bikarbonat eller bakpulver) i degen.
- Hjorthornsalt ger spröd konsistens till småkakor. Men eftersom det bildas ammoniak och koldioxid under gräddning ska kakorna svalna innan de äts för att inte ge någon bismak. Hjorthornsalt passar därför till tunna bakverk eftersom man vill att ammoniaken ska avdunsta.
- Bakpulver ger varken smak eller konsistens, men ger heller inte samma sprödhet till småkakor.
- Du ska alltid blanda siktat florsocker med vit sirap eller flytande glykos till din glasyr. Istället för vatten. Eftersom du då kommer att få en glansig yta på dina bakverk, istället för matt och trist. Perfekt tips när du bakar Mazariner!
- Har kakorna hunnit kallna innan du kubbade upp dem? Använd en sågtandad brödkniv!
Om du tyckte om receptet och lärde dig något nytt. Så tipsa gärna dina vänner genom att dela inlägget 🙂
Kom även ihåg att prenumerera med din mail eller via RSS – då missar du inget nytt blogginlägg!
Du hittar mig även här