Vad är skillnaden på kola och fudge? Ofta kommer den frågan upp nu när det är dags för att baka julgodis! Frågan är också vad som skiljer knäck och kola från varandra? Jag tänkte jag skulle försöka reda ut detta åt dig. Men kom ihåg att recept kan heta saker fast det är något annat. Det gäller alltid att vara källkritisk när du läser recept. Det är därför du ska lära dig mycket baskunskap. Så att du bättre lyckas med din bakning!
Vad är skillnaden på knäck och kola?
Knäck och kola har en seg konsistens. Båda innehåller nästan alltid samma grundingredienser. Nämligen socker, grädde och sirap. För knäck är det lika delar av varje avsett i volym. Till exempel: 1 dl socker, 1 dl grädde och 1 dl sirap.
Det som skiljer knäck och kola från varandra är att kola ska innehålla glykos eller honung. Detta gör kolan mjukare i konsistensen än knäck. Vilket gör att kola går att skära i bitar. För att få fina kolabitar så måste du olja in kniven samt skölja kniven i hett vatten emellanåt, annars kommer kolan att fastna på kniven.
Ibland innehåller kola en större mängd smör. I recept heter kolan därför istället smörkola. Sedan smaksätts oftast kola med choklad, vanilj eller nötter. Och ibland kan även knäckrecept innehålla en pyttemängd smör, men det är mest för glansens skull! Både kola och knäck ska kokas till ett kulprov, alltså 123-125°. Detta är grundregeln.
Vad är skillnaden på kola och fudge?
Framförallt konsistensen. Kola är mjukseg. Medan fudge är mjukare utan att vara seg i konsistensen. Denna fasthet och mjukhet uppstår genom att röra i fudgen när massan svalnar efter kokningen. Fudge ska röras ned till 60°. Då kommer sockret att kristalliseras och få den mjuka, smältande och något sockriga konsistensen. Fudge kokas först upp till 116-117°. Kola och fudge skiljer sig därför åt då fudge kokas till en lägre temperatur.
Sammanfattning
Knäck: kokas till 123-125° och är knäckigt seg i konsistensen.
Kola: kokas till 123-125° och innehåller glykos eller honung som gör kolan mjuksegare än knäck.
Fudge: kokas till en lägre temperatur 117° vilket gör fudge allra mjukast i konsistensen. Fudge ska röras ned till en temperatur på 60° för att få rätt konsistens. Då kristalliseras sockret.
Hängde du med? ? Om inte, ska du självklart kommentera!
- Kom ihåg att slå in din kola i papper styckvis, annars fastnar dem mot varandra.
- Knäck måste du stapla med bakplåtspapper mellan lagren, annars fastnar dem också mot varandra.
- Riktigt Fudge, behöver inte slås in i papper.
- Alla tre ovan nämnda kan och ska förvaras i rumstemperatur.
- Fudge gjord med kondenserad sötad mjölk, kan förvaras både i kyl och rumstemperatur.
Men är du inte så förtjust i smältande fudge som är något smulig och sockrig? Utan du vill ha en krämig fudge? Med sötad kondenserad mjölk gör du en krämig fudge på ett enkelt sätt! Länken ger recept på Lakritsfudge.
3 reaktioner på ”Vad är skillnaden på kola och fudge?”