Vaniljhjärta, ett perfekt bakverk till alla hjärtans dag. Vaniljhjärta består av en spröd mördeg och len vaniljkräm. Vaniljhjärta ska ätas dagsfärska. Det bästa är att du kan förbereda dina bakverk redan idag. Du fryser bara in dem i formarna, tinar och gräddar sedan av samma dag.
Som vanligt kommer först:
- Ingredienser
- Arbetsbeskrivning
- Alla bilder
- Och sist men inte minst Bra tips och kom ihåg
Vaniljhjärta – 12 stycken
Mördeg
- Strösocker 50 g = 0.5 dl, rågad
- Florsocker 50 g = 0.5 dl, rågad
- Smör, mjukt 200 g
- Vetemjöl 300 g = 5 dl
- Ägg 50 g = 1 st
Vaniljkräm
- Mjölk 200 g = 2 dl
- Grädde 50 g = 0.5 dl
- Vaniljstång 1 st
- Äggula 60 g = 3 st
- Strösocker 60 g = 3/4 dl
- Maizena 10 g = 1 msk
- Smör 10 g = 1 msk
Arbetsbeskrivning
Mördeg
- Arbeta raskt ihop de torra ingredienserna med det mjuka smöret och ägg till en smidig deg. Använd vinge i maskin eller arbeta ihop till en deg för hand.
- Plasta degen och lägg den i kylen minst 1 timme.
Vaniljkräm
- Koka upp mjölk, grädde och urskrapad vaniljstång.
- Vispa ihop äggula, strösocker och maizena för hand.
- Vispa i lite av den ljumna vätskan i äggblandningen. Häll tillbaka i gräddmjölken. Plocka bort vaniljstången.
- Vispa till en tjock, len kräm på medelvärme.
- Blanda ned smöret, sila krämen genom en finmaskig sil.
- Plasta direkt mot krämen och sätt i kyl.
Montering av vaniljhjärta
- Sätt ugnen på 190°.
- Lägg 12 stycken vaniljhjärtsformar bredvid varandra.
- Tag fram mördegen. Dela den i två.
- Arbeta upp mördegen och kavla ut den till en rektangulär platta 3 mm tjock. Dofta mjöl under och över degen när du kavlar så den inte fastnar i bakbordet.
- Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den över formarna.
- Mjöla lätt över degen. Tag en bit okavlad deg och tryck ned den kavlade degen i botten av formarna.
- Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och spritsa i kräm i varje vaniljhjärta till 3/4.
- Kavla ut resterande deg på samma sätt och rulla degen över formarna.
- Tryck och nyp till med fingertopparna för att lossa mördegen från varje hjärta.
- Sätt av på plåt och nagga bakverken med en gaffel så spricker dem inte under gräddningen.
- Grädda vaniljhjärta i 25 min till gyllenbrun färg.
- Vänd genast bakverken på ett bakplåtspapper och lossa formarna så fort de är färdiggräddade. Akta så du ej bränner dig.
- Låt svalna helt och damma över florsocker.
Bra tips och kom ihåg
- Vaniljhjärta håller 1 dag i rumstemperatur eller 2 dagar i kyl.
- Frys bakverken i formarna. Då kan du förbereda och grädda av dem när de ska avnjutas.
- Plasta direkt mot vaniljkrämen för att undvika skinnyta och för en mer hållbar kräm.
- Mördegen som blir över kan du smula ut på en plåt och grädda av. Förvara i en lufttät burk och servera till andra desserter som ett gott crunch.
- Strösocker gör mördegen spröd, florsocker gör att degen håller ihop bättre. Därför använder jag båda sockerarterna i denna mördeg.
Gillade du inlägget? Dela det gärna 🙂
Kom även ihåg att följa mig på Instagram