X

Vit chokladmousse med hallon och kardemumma



Vit chokladmousse är en dessert som går att förbereda. Vilket är dem bästa desserterna. Att ta fram och bara göra den sista finishen är perfekt.En lyckad dessert har bra konsistenser, tydliga smaker, balans, lite sälta som bryter av mot det söta, något frisk, något knaprigt… ja ni förstår. Här är en dessert som är arbetad, men är enkel att utföra för den som gillar att baka. Du förbereder allt dagen innan.

Denna vitchoklad mousse är en bavaroise, som är en riktigt krämig mousse.  Bavaroise är en mousse utan äggvita. 

Mer utförligt om vad mousse är och de olika varianterna kan du läsa om här

Vit chokladmousse med halloncurd, kardemummacrunch & färska hallon
6 portioner
Halloncurd
  • Gelatinblad 1 g = 0.5 st
  • Ägg  50g = 1 st
  • Strösocker 45 g = 0.5 dl
  • Citronsaft 20 g = ca 2 msk
  • Smör, mjukt 40 g = 2 msk
  • Hallon, tinade 112,5 g = 0.5 st paket från frysdisken

Arbetsbeskrivning

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten minst 5min.
2. Sjud ägg, socker och citronsaft under konstant vispning på kastrull till en tjock och fluffig kräm, ta från värmen när du ser första bubblan. Tar ca 2-3min. Vispa i det mjuka smöret.
3. Mixa och passera hallonen, värm hallonpurén i kastrull.
4. Rör ned gelatinblad i hallonpurén, blanda sedan ned purén i äggkrämen.
5. Fördela i 6st portionsglas. Ställ kallt.


Vit chokladmousse
  • Grädde 90 g = drygt 1 dl
  • Mjölk 90 g = drygt 1 dl
  • Strösocker 105 g = 1 rågad dl
  • Vaniljstång 2 g = 0.5 st
  • Äggula 60 g = 3st
  • Vitchoklad 75 g
  • Gelatinblad  3 g = 1.5 st
  • Grädde 225 g = 2 1/4 dl

Arbetsbeskrivning

1. Koka upp 90 g grädde, mjölk, socker och urskrapad vanilj i kastrull. Låt dra minst 10 min.
2. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
3. Hacka chokladen fint.
4. Slå den ljumna vätskan över äggulorna under vispning, häll tillbaka i kastrullen, och sjud under vispning till 83 grader. (använd termometer).
5. Sila vätskan över den hackade chokladen. Rör slät. Vänd ned gelatinblad. Låt svalna i rumstemperatur till 20-25 grader.
6. Vänd ned 225 g löst vispad grädde.
7. Fördela vit chokladmousse (ca 100 g = 1 dl var) över de 6 st glasen med halloncurd. Ställ kallt minst 4 tim.


Kardemummacrunch
  • Honung 30 g = 1 msk
  • Smör 30 g = 2 msk
  • Vetemjöl  45 g = 0.75 dl
  • Hasselnötter 20 g = 3 msk
  • Strösocker 30 g = 2 msk
  • Kardemumma 3 g = 3 krm

Arbetsbeskrivning

1. Mixa allt hastigt till en smulig massa i matberedare.
2. Fördela smulorna på en plåt på ett bakpapper, baka gyllene på 180 grader ca 15min, rör om emellanåt för att bli jämnt bakade. Håll koll så du inte bränner crunchet. Låt svalna.

Toppa med crunch precis innan servering tillsammans med färska hallon.




Dela gärna inlägget och följ mig på Instagram
Lyckas med Bakning:

View Comments (6)

  • Hej!
    I receptet på bavaroisen har du missat att skriva när/hur gelatinet blandas ut? :)
    Tack på förhand!

  • Hej! I moussen har du skrivit att man ska ha 90 g grädde och sen 225 g grädde. I beskrivningen står det dock 60 g och sen 150 g.
    Har det blivit fel med siffrorna eller har jag missförstått något? :)

    • Hej!

      Tack snälla för återkopplingen. Det var felskrivet i beskrivning (räknat på 4 portioner istället för 6).
      Har nu ändrat till det korrekta.
      Önskar dig en fortsatt fin Påskhelg :)

  • Hej,
    ALLTSÅ! VÄRLDENS BÄSTA BLOGG!
    Jag har två frågor.
    Om jag vill göra en mjölkchoklad mousse kan jag bara byta ut den vita chokladen i de här receptet?
    Går det även att göra detsamma med mörk chokladmousse, men att man tar bort gelatinet där?

    MVH
    Victoria

    • Hej Victoria,

      Tack snälla du för din fina kommentar!

      Helt rätt, du kan byta ut den vita chokladen mot mjölkchoklad rakt av och använda gelatinmängden i receptet.
      Med mörk choklad utesluter du gelatin.
      Lycka till!

      Vänligen Ennie

Related Post